Natuurwetenschappen
Supergen maakt van spin een machoman
Biologen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt. De studie toont aan hoe individuen van dezelfde soort totaal verschillende uiterlijke kenmerken kunnen ontwikkelen.
‘De moderne mens leerde van de neanderthaler, niet omgekeerd’
Steeds meer nieuwe inzichten tonen aan dat de ‘primitieve’ neanderthaler eerherstel verdient.
‘Only The Lonely: deze priemgetallen zijn ‘slechts’ even eenzaam’
In 2020 was al bewezen dat er binnen de klasse van de zogenaamde delicate priemgetallen ook priemgetallen terug te vinden zijn die breed-delicaat zijn. En in 2021 ontdekten twee onderzoekers van de University of South Carolina dat die breed-delicate priemgetallen ‘slechts’ even eenzaam zijn als gewone priemgetallen. En dat in tijden van quarantaine.
Einsteins relativiteitstheorie slaagt voor nauwkeurige ‘pulsar-duurproef’
Voor een experiment stelde een internationaal onderzoeksteam Einsteins relativiteitstheorie zestien jaar lang op de proef. Hun waarnemingen van twee om elkaar wentelende pulsars op 2400 lichtjaar van de aarde zijn de nauwkeurigste ooit, maar Einsteins theorie geeft nog steeds geen krimp.
Doornroosje en de drie doosjes
Het sprookje over Doornroosje leent zich tot een bizarre kansenparadox.
Wiskundige Jacques Tits, bekend van groepentheorie, overleden
Op 5 december is wiskundige Jacques Tits op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van de groepentheorie, waarvoor hij de Abelprijs ontving.
Twee primitieve zoogdieren die aan het einde van het dinotijdperk leefden
Paleontologen hebben twee primitieve zoogdieren uit het Boven-Krijt beschreven, die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefden. Het ene is opgegraven in Binnen-Mongolië, het andere in Roemenië.
Zeezoogdieren ontwikkelden dikkere botten als duikgewichten in superzoute zee
Paleontologen hebben vastgesteld dat zeezoogdieren dikkere en zwaardere botten ontwikkelden als aanpassing aan een zoute binnenzee in Centraal Europa zo’n 13 miljoen jaar geleden.
360 miljoen jaar oude haaienkaak ontdekt in de Belgische Ardennen
Een team van onderzoekers heeft een 360 miljoen jaar oude haaienkaak beschreven die in de Belgische Ardennen is gevonden. Een uitzonderlijke vondst omdat kraakbeen bijna nooit fossiliseert.
De odyssee van de Kleine Zwaan: online traceerbaar
Het international ring- en zenderprogramma “The Oddysey of the Bewick’s Swan” draagt bij tot het oplossen van vragen over gewijzigde trekroutes van de Kleine Zwaan.
Gedomesticeerd paard komt uit Kaukasus
Paarden werden voor het eerst gedomesticeerd ten noorden van de Kaukasus zo’n 4.200 jaar geleden. In een paar eeuwen veroverde het gedomesticeerde paard de rest van Europa en Azië.
Nobelprijs Chemie voor ‘organische moleculenbouwers’
De Nobelprijs Chemie 2021 gaat naar Benjamin List en David MacMillan voor de ontwikkeling van organokatalysatoren, instrumenten om molecules te bouwen.
Nobelprijs Natuurkunde voor onderzoek naar complexe systemen en klimaatmodellen
Precies honderd jaar na Albert Einstein delen Syukoro Manabe, Klaus Hasselmann en Giorgio Parisi de Nobelprijs voor Fysica 2021. De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekroonde het drietal dinsdagmiddag voor hun ‘baanbrekende bijdragen aan ons inzicht in de eigenschappen en evolutie van complexe fysische systemen’, zoals het klimaat.
Insectengeuren omgezet naar geluid
Onderzoekers hebben geuren die insecten verspreiden om zich tegen predatoren te verdedigen, omgezet naar geluid.
DNA in alle kleuren
Het KU Leuven iGEM-team is volop bezig het DNA van plantencellen met gerichte evolutie te sturen. Maar hoe zien ze wat er juist in al die transparante vloeistof zit? Biologen zijn meesters in het onzichtbare zichtbaar maken.
Belgische mosselen ontwikkelden stevigere schelpen
Belgische mosselen hebben de voorbije honderd jaar stevigere schelpen ontwikkeld. Meer kalk in de schelpen beschermt hen beter tegen de scharen van krabben en de snavels van meeuwen.
If you pay π-nuts
Als alle andere maatregelen falen om het tekort aan wiskundeleraars op te vangen, moeten we de verloning in het onderwijs regelen volgens vraag en aanbod, schrijft Dirk Huylebrouck.
Ontdek de nieuwe lichting van de Vlaamse PhD Cup
Zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten uit te leggen.