Peter de Jaeger
Meest behandelde onderwerpen:
Smaken verschillen, afhankelijk van je afkomst
Aziaten kunnen de bittere smaak van broccoli, spruitjes en pure chocolade beter proeven dan westerlingen. Volgens nieuw onderzoek komt dat door een verschil in het aantal smaakpapillen op het puntje van de tong.
Droogtetolerante druiven kunnen wijnproductie redden
De toenemende periodes van droogte, kans op hittegolven en watertekorten bedreigen de wijngaarden in het Middellandse Zeegebied. Volgens Amerikaanse onderzoekers komt dat doordat de selectie van wijndruiven te veel gericht is op smaak.
Amerikanen keuren gg-varken goed voor consumptie en orgaandonatie
De Amerikaanse voedsel-en medicijnenautoriteit (FDA) heeft voor het eerst een genetisch gemodificeerd varken geschikt bevonden voor zowel consumptie als biomedische doelen.
Waarom champagne en oesters zo goed samengaan
Gebruikelijk tijdens de feestdagen: champagne met oesters. Deense onderzoekers vonden een verklaring waarom die combinatie zo hemels lekker is.
Bijen gebruiken buffelmest als wapen tegen hoornaars
Biologen deden een opmerkelijke waarneming bij Aziatische honingbijen: de diertjes gebruiken mest van onder andere buffels als verdediging tegen de Aziatische hoornaar. Het is niet bekend of westerse bijen het geurige wapen ook gebruiken.
Satelliet voorspelt knakkend graan
‘Omvallende’ graangewassen zijn een nachtmerrie voor de boer en kunnen leiden tot opbrengstverliezen tot wel 75 procent. Satellietopnames kunnen helpen om tijdig maatregelen te nemen, blijkt uit Twents doctoraatsonderzoek.
Wormrobot meet bodemleven
Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een ‘wormrobot’ die onder de grond kruipt om de bodemkwaliteit van een akker in kaart te brengen. De robot meet onder meer de vochtigheid, temperatuur en brengt micro-organismen in kaart.
Drijvende eilanden getest
Kunnen drijvende eilanden op zee een oplossing bieden bij ruimtegebrek? Het maritiem instituut MARIN in Wageningen onderzoekt het met dobberende schaalmodellen.
Kamelenvacht inspireert koeltechniek
Amerikaanse wetenschappers hebben een koeltechniek ontwikkeld die geïnspireerd is op de vacht van kamelen die de dieren beschermt tegen de hete woestijnzon.