Peter de Jaeger
Meest behandelde onderwerpen:
Thoriumcentrale laat op zich wachten
De grondstof thorium komt steeds meer in het vizier als groene vervanger van uranium.
Bacteriesuiker kan glyfosaat vervangen
Een simpel suikermolecuul uit een cyanobacterie (blauwalg) werkt als een natuurlijk herbicide en remt de groei van verschillende planten en micro-organismen. De stof, die onschadelijk is voor mens en dier, kan mogelijk dienen als vervanger van het in opspraak geraakte glyfosaat.
Waarom zijn sommige dieren monogaam en andere niet?
Amerikaanse onderzoekers vonden het antwoord na vergelijking van het genoom van tien gewervelde diersoorten.
Meer stroomverbruik China door klimaatopwarming
Tegen het eind van deze eeuw, wanneer het twee tot vijf graden warmer is dan vandaag, verbruiken de Chinezen 18 tot 45% meer stroom per inwoner. Dat blijkt uit een prognose van Amerikaanse en Chinese onderzoekers.
Pest mogelijk verspreid via bonthandel
De bacterie Yersinia pestisis, de veroorzaker van de pest, is naar alle waarschijnlijkheid rond 1340 Europa binnengekomen met vrachten bont via de havens van de Zwarte Zee vanuit Sarai, in wat nu Turkije is.
Bionische paddenstoel levert stroom
Door de buitenkant van een champignon te voorzien van een fijnmazig elektrodenetwerk en energie producerende cyanobacteriën wekt de paddenstoel elektriciteit op.
Merels zijn witter in de stad
In de stad leven meer merels met witte veren dan in de bossen. Dat blijkt onderzoek van Groningse biologen. De studie is het eerste systematische onderzoek naar het verschijnsel leucisme (het ontbreken van zwarte en bruine pigmenten in de veren).
Grote steden verbruiken minder water
Hoe meer mensen in een stad wonen, hoe efficiënter het watergebruik per inwoner. Dat blijkt uit een studie naar de watervoetafdruk van tientallen steden in de Verenigde Staten.
Schil van mango reinigt vervuilde bodem
IJzerdeeltjes uit groene mangoschillen kunnen met aardolie vervuilde bodems schoonmaken.