Peter de Jaeger
Meest behandelde onderwerpen:
Bacteriën vormen prachtige bloempatronen
Wanneer de bacteriën E.coli en A.baylyi bij elkaar worden gezet in een petrischaaltje ontstaat er een verrassend mooie bloemvorm.
Zuidelijke Oceaan is warmer, zuurder en bevat minder zuurstof
Dat heeft gevolgen voor het waterecosysteem en de koolstofopslag in de oceaan.
Waarom walvissen groot zijn, maar niet nóg groter worden
Sommige walvissen zijn extreem groot omdat ze tijdens het foerageren – het zoeken naar voedsel - meer energie opnemen dan ze verbruiken tijdens de jacht op hun prooi.
Zeldzame vogel gespot zonder hem te zien
Voor het eerst is met DNA aangetoond dat een zeldzame vogel ergens voorkomt zonder dat die is waargenomen. Zijn aanwezigheid blijkt uit de genetische analyse van een watermonster uit een plas waar de vogels drinken.
Minder bestrijdingsmiddelen nodig dankzij bacteriën in plantenwortel
Een combinatie van bacteriën die in plantenwortels leven, beschermt de plant tegen infecties van schimmels. Die vondst kan op termijn bijdragen aan een duurzamere gewasproductie.
Meer broeikasgas uit veenbodem door snelle verdroging
Door klimaatverandering drogen veengronden de laatste paar eeuwen sneller uit dan voorheen. Veengebieden blijken bovendien twee keer zoveel koolstof te bevatten als eerst gedacht. Opgeteld betekent dit er meer broeikasgassen uit het veen de lucht ingaan.
Reorganisatie biodiversiteit baart zorgen
Wereldwijd neemt de variatie in soorten in rap tempo af. Vooral in oceanen gaan de veranderingen snel, waardoor het goed functioneren van het ecosysteem daar in gevaar kan komen.
Gevangen olifanten planten zich slecht voort
Als ze zich wel voortplanten, hebben hun kalveren een kleine overlevingskans.
Bijen hebben geen last van slaapgebrek
Bijen die voor larven zorgen, kunnen lange tijd zonder slaap.