Peter de Jaeger
Meest behandelde onderwerpen:
Methode voor waterstofwinning uit teerzand ontdekt
De nieuwe techniek is goedkoop, schoon en relatief eenvoudig.
Doorbraak in redding witte neushoorn
Er zijn nog maar twee noordelijke witte neushoorns op de wereld. Behoeden voor uitsterven lijkt onmogelijk, omdat beide dieren vrouwtjes zijn. Maar er gloort hoop.
Genoom van Europees varken is compleet anders dan die van zijn voorouders
Europese varkens komen van oorsprong uit het Zuidwest-Azië, uit landen als Turkije en Saoedi Arabië. Toch hebben de moderne varkens nog nauwelijks genetisch materiaal van hun verre voorouders. Hun genetisch handtekening bestaat vooral uit die van het Europese wild varken.
Kunnen zeppelins de transportsector verduurzamen?
Een zeppelin verbruikt nauwelijks energie. Ook voor het vervoer van waterstof is de zeppelin zeer geschikt. Dat stellen Oostenrijkse onderzoekers in het tijdschrift Energy Conversion and Management.
Zinkend zeewier neemt broeikasgassen mee de diepte in
Zeewier is een belangrijke opslagplek van broeikasgassen, omdat het koolstof uit de atmosfeer vastlegt, naar grote dieptes zakt en daar blijft liggen. Deze functie van macro-algen werd tot nu over het hoofd gezien.
De wierookboom verdwijnt, zelfs in beschermde gebieden
De productie van wierook zal de komende twintig jaar halveren.
Drijvende plant inspiratie voor efficiëntere schepen
Een drijvende varen inspireerde Duitse onderzoekers tot het maken van een zelfklevende folie die droog blijft onder water. Deze bionische laag op scheepsrompen vermindert de wrijving en bespaart daarmee brandstofverbruik.
Kunstmest uit as
Deze maand opende meststoffenfabrikant ICL een fabriek in Amsterdam waar fosfaathoudende kunstmest wordt gemaakt uit verbrandingsas van rioolslib en beendermeel. Veel duurzamer dan het (eindige) fosfaaterts uit de natuur te halen.
Schelpen getuigen van een oeroud verleden
Op 16 maart vindt in tien Belgische kustgemeenten de tweede Grote Schelpenteldag plaats. Door schelpen te tellen en te determineren monitoren wetenschappers de biodiversiteit en het klimaat. Maar fossiele exemplaren vertellen nog een ander, veel ouder verhaal. Om dat te ontrafelen werken onderzoekers in tandem met amateurs.