Psyche & Brein
Glenn Kiekens (KU Leuven) bekroond voor zijn onderzoek naar zelfverwonding
Een op de zeven studenten vertoont zelfverwondend gedrag, blijkt uit onderzoek van Glenn Kiekens. Met begeleiding kun je dat aantal met de helft verminderen, meent hij. Zijn onderzoek wordt bekroond met de POWER, een nieuwe prijs van het blad Eos Psyche&Brein.
Waarom verwonden jongeren zichzelf? - Podcast
Een op de zeven Vlaamse studenten start op z’n achttiende met zichzelf snijden, krassen of slaan. Wat schuilt er achter dat gedrag? En wat kun je doen als ouder, vriend of vriendin als je het opmerkt? Psycholoog Glenn Kiekens geeft antwoorden in onze podcast.
Eerste complete routekaart door het brein van een dier dat kan lopen en zien
Wetenschappers hebben het eerste complete bedradingsschema van de in totaal 139.255 neuronen en 50 miljoen verbindingen daartussen in het brein van een volwassen fruitvlieg (Drosophila melanogaster) afgewerkt.
Hoe kunnen scholen met de feedback na de centrale toetsen aan de slag?
Vorig schooljaar namen alle leerlingen in het vierde leerjaar lager onderwijs en het tweede jaar secundair onderwijs voor het eerst deel aan de Vlaamse of centrale toetsen. De resultaten zijn geanalyseerd en de scholen ontvangen nu feedback. Hoe kunnen scholen daarmee aan de slag?
Druilerig, koud en donker: dit kan je doen tegen een winterdip
Zakt de moed jou ook in de schoenen met het vooruitzicht op de winter? Er bestaat wel degelijk zoiets als een winterdepressie, schrijft psychiater Ebtisam El-Filali.
Plastic deeltjes komen via je neus in de hersenen terecht
Microplastics kunnen onze hersenen bereiken via de neus. Het is nog onduidelijk welk effect dat heeft op ons brein.
#WineO’clock: Influencers worden drinkfluencers
Een cocktail op het strand of een wijntje bij het eten, bij influencers lijkt alcohol drinken altijd gezellig. Ze posten vooral vluchtige Story-berichten op Instagram en blijven zo onder de radar. Zo krijgen veel jongeren een constante stroom aan subtiele maar invloedrijke alcoholpromotie.
Nieuwe tool tegen tinnitus
Bimodale stimulatie, een combinatie van geluidstherapie en elektrische tongstimulatie, overschrijft de harde schijf van wie last blijft hebben van geruis, gepiep of gefluit in de oren. Neus-keel-oorarts Michael Boedts onderzocht in het Gentse BRAI3N of de behandeling werkt.
Kinderen smurfen beter met twee oren
Met een gehoorimplantaat horen eenzijdig dove kinderen hun juf beter in een lawaaierige klas. Ze lopen bovendien minder risico op taalproblemen en zittenblijven. Dankzij mijn onderzoek krijgen ook zij het implantaat sinds dit jaar terugbetaald.
Foutjes op X-chromosoom verhogen risico op alzheimer
Dat inzicht kan verklaren waarom alzheimer vaker lijkt voor te komen bij vrouwen dan bij mannen en dat opent de weg naar nieuwe medicijnen.
Zijn mannen slimmer dan vrouwen? - Podcast
De hersenen van mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Kloppen de clichés dan ook? Om dat te achterhalen, lieten Eos-redacteurs Liesbeth Gijsel en Kim Verhaeghe hun hersenen scannen. Je hoort er alles over in onze podcast.
Wetenschappers zijn ook maar mensen
Wetenschap is een moeizaam proces. Heel wat onderzoek levert geen nieuwe kennis op. Sluipwegen nemen wordt aanlokkelijk.
Excited delirium: hoe ga je om met een syndroom dat niet bestaat?
Excited Delirium is een controversieel begrip. De term duikt vooral op wanneer iemand in handen van de politie het leven laat. Is het een aandoening, of toch vooral een excuus voor hardhandig optreden van de politie? En hoe gaan we er in België mee om?
#Boekenworm: Liefhebber is ook kenner
Hoe kies jij een goed boek? Vertrouw er gerust op dat online boekenrecensies je niet alleen stationsromannetjes zullen aanbevelen. Ze hebben vrijwel evenveel aandacht voor literaire criteria als jury’s van literatuurprijzen, blijkt uit mijn onderzoek.
Waarom communicatie tussen mensen met autisme vlotter verloopt
Hebben mensen met autisme sociale interactieproblemen of begrijpen mensen zonder autisme hen gewoon niet goed? Een nieuw onderzoek laat mensen met autisme zelf aan het woord, en hun boodschap is duidelijk: communicatie met andere mensen met autisme is veel gemakkelijker.
Ondanks corona bleef aantal jongeren met psychische klachten stabiel
Het Vlaamse SIGMA-project bracht de afgelopen zes jaar de mentale gezondheid van jongeren in kaart. 'Met veel jongeren gaat het goed, maar een op vijf jongeren heeft matige tot ernstige psychische klachten.'
Verstoord immuunsysteem kan mee aan de basis liggen van psychiatrische aandoeningen
Artificiële intelligentie kan de diagnose van bipolaire stoornis en schizofrenie makkelijker maken.
'Heeft u momenteel een wens om te sterven?'
Deze vraag hebben onderzoekers van de VUB aan ruim drieduizend Vlaamse ouderen gesteld, met verrassende resultaten. Maar liefst vijf procent van de ouderen heeft een matig tot sterke stervenswens. Waarom is het zo belangrijk hier bij stil te staan?