Psyche & Brein
Herbekijk: Streng maar rechtvaardig?
Hoe schadelijk is 'de pedagogische tik'? Is het wel nodig om te straffen of te belonen? Welke opvoedingsstijl is de beste om je kinderen te laten opgroeien tot gelukkige volwassenen? Op 9 december gaven twee experts een wetenschappelijke kijk op opvoeding. Hier kun je de livestream opnieuw bekijken.
Zelfzorg is belangrijk, óók voor ouders
Wie zelf gelukkig is en weinig last heeft van stress, zal een leukere ouder zijn. Jezelf en je relatie op de tweede of derde plaats zetten ten voordele van je kind is dan ook geen goed idee.
“Sint en Piet hebben altijd een boodschap, hoe je ze ook voorstelt”
Moeten we het sinterklaasfeest drastisch aanpassen? Of verliezen we dan een mooie traditie? De gemoederen lopen hoog op. “In plaats van ons blind te staren op de huidige symbolen en de geschiedenis, zouden we ons beter afvragen of het sinterklaasfeest wel een feest is voor alle kinderen.”
Minder verbindingen tussen de twee hersenhelften bij autisme
Die bevinding sluit aan bij het idee dat autisme in het brein vooral te vinden is in verbindingen die betrokken zijn bij grote netwerken.
Luisteren in de chaos: stuur een hoorapparaat aan met je hersenen
Hoe kan een hoorapparaatgebruiker luistervinken op een familiefeestje? Nieuwe technologie op basis van hersengolven stelt gebruikers in staat te luisteren naar de spreker die ze écht willen horen.
Waar of niet waar? ‘De politie noteert de dingen die ze hoort’
Stel, je wordt verhoord als verdachte van een misdrijf. Van dit verhoor stelt de politie een proces-verbaal op dat als belangrijk bewijsstuk aan het dossier wordt toegevoegd. Je gaat ervan uit dat dit document precies weergeeft wat er gezegd werd. Maar is dat wel zo?
Spelen, leren en met familie op uitstap gaan. Ook als je ‘anders’ bent.
Niet elk kind wervelt door het leven. Voor kinderen met ontwikkelingsstoornissen lijken doodgewone activiteiten vaak aartsmoeilijk. Door die kinderen vroeg te helpen, daalt het risico op bijkomende psychische problemen zoals een depressie of angststoornis op oudere leeftijd.
'Klachten over elektrosensitiviteit moeten we niet wegwimpelen'
Hoewel elektrosensitiviteit geen erkende aandoening is, zijn de klachten die eraan worden toegeschreven echt. Aangenomen wordt dat een nocebo-effect aan de basis ligt. Hoe zit dat en wat kunnen we ertegen doen?
Sterke connectie tussen 'nonsenswoorden' en mentale beelden bestaat in alle talen en geschriften
Taalkundig onderzoek toont aan dat mensen bepaalde betekenisloze woorden associëren met dezelfde vormen, ongeacht hun moedertaal. Dat kan helpen te verklaren hoe de eerste woorden ontstonden.
“Mindfulness kan even goed helpen als psychotherapie”
Mindfulness vermindert stress, angst en piekeren. Er zijn programma’s ontwikkeld tegen depressie, eetstoornissen en verslaving. Maar de hype heeft ook zijn risico’s. “Ga nooit zomaar onvoorbereid op een stilteretraite van zes dagen”, waarschuwt expert Katleen Van der Gucht.
Hersenstimulatie bij de ziekte van Parkinson
's Ochtends uit bed stappen is, niet alleen op maandagochtend, een hele prestatie. Het vereist een reeks complexe motorische handelingen, die we weliswaar zonder nadenken, op automatische piloot, uitvoeren. Bij patiënten met Parkinson is dat automatisch handelen verstoord. Mahyar Firouzi (VUB) onderzoekt of hersenstimulatie kan helpen om dat automatisch handelen opnieuw te verbeteren.
Ons immuunsysteem als een tweede brein
“Ik hoop dat patiënten de ‘kleine’ kracht van dit boek voelen”
In de rubriek 'Boek op recept' bevelen psychologen, psychiaters en therapeuten boeken aan voor patiënten, wat op de werkvloer bekend staat als bibliotherapie. Deze keer: Dirk De Wachter raadt Leven en lot aan.
Zo ziet het verloop van alzheimer er in het brein uit
Lang werd gedacht dat de giftige eiwitklonters die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer zich vanuit één plek naar de rest van het brein verspreiden. Nu blijkt dat ze al vanaf het beginstadium in meerdere hersenregio’s aanwezig zijn. Dat inzicht kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicatie.
Wat bepaalt of je een ochtend- of avondmens bent?
De een staat het liefst om zeven uur ’s ochtends al in de sportschool, terwijl de ander graag tot diep in de nacht doorwerkt. Wat is de oorzaak van die verschillen?
Zware dekens voor een goede nachtrust?
Fabrikanten prijzen verzwaringsdekens aan tegen slaapproblemen en angst. Helpen ze ook echt?
Zo koppelt je brein geuren en muziek aan herinneringen
Neurowetenschappers hebben specifieke zenuwcellen ontdekt in het geheugencentrum van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het maken van nieuwe associatieve herinneringen.
Wat zijn de voor- en nadelen van mindfulness?
Tegenwoordig kun je mindful fietsen, zwemmen of communiceren. Is de hype rondom mindfulness nog wel gezond?