Psyche & Brein
‘Even wennen, maar mondmaskers worden heel normaal’
Psychologen zijn positief over de mondkapjesplicht en voorzien weinig psychologische problemen.
De drie alternatieven voor ADHD-medicatie
Bij ADHD wordt al snel gedacht aan ritalin/rilatine en verwante medicijnen. De wetenschap werkt aan alternatieve behandelingen. Wat bestaat er en hoe ver staat het daarmee?
Zomertalk #4: Waarom de psychoanalyse een pseudowetenschap is
Psychoanalyse vermomt zich als een echte wetenschap, maar is wetenschappelijk gezien waardeloos. Maarten Boudry legt in deze video uit hoe dat zit.
Hoe meer regels, hoe meer vlegels
De coronapandemie is allang geen louter epidemiologisch of virologisch probleem meer, schrijft psycholoog Vittorio Busato. De aanpak ervan is een gedragswetenschappelijk probleem geworden.
Algoritme voorspelt risico op posttraumatische stressstoornis
Door beter te weten wie kans maakt op PTSS na een traumatische gebeurtenis, kan preventief worden opgetreden.
Een ‘vaccin’ tegen fake-news
Met de juiste boodschap kan je mensen wapenen tegen desinformatie over klimaatverandering.
Zomertalk #3: Wat is cold reading (zeker) niet?
Waarzeggers en helderzienden zijn van alle tijden en komen overal ter wereld voor. In deze zomertalk legt Tayson Peeters uit hoe zij te werk gaan en wat cold reading (zeker) niet is.
'We zullen meer nadenken over wie we een hand of kus willen geven'
In Houd afstand, raak me aan analyseert Paul Verhaeghe, psychotherapeut en hoogleraar klinische psychologie (UGent), de impact van de coronacrisis op het individu en de maatschappij: 'Beslissingen rondom corona werden te weinig door angst gekleurd'.
Eiwit dat instaat voor gunstige effecten van beweging op het brein ontdekt
Ook zonder beweging zorgt een overproductie van het eiwit in muizen voor een gezonder brein.
Hoe beïnvloedt de coronacrisis ons existentieel welbevinden?
Door de coronacrisis komen existentiële thema’s meer op de voorgrond. Kan de crisis ook leiden tot positieve verandering? Een nieuwe studie van de VUB onderzoekt ons existentieel welbevinden tijdens de pandemie.
Iedereen beoordeelt anderen op basis van uiterlijk, óók Eos-lezers
Bewust of onbewust gaan we anders om met mensen die we mooi vinden dan mensen die we lelijk vinden. Dat fenomeen heet lookisme.
Genen die instaan voor hersenplooien ontdekt
Het plooipatroon van de hersenen is gelijkaardig voor alle mensen. Onderzoekers ontdekten genen die daarvoor verantwoordelijk zijn.
Hoe word je een geheugenkampioen?
1014 cijfers op een kwartiertje uit het hoofd leren, of 140 willekeurige woorden op vijf minuten tijd onthouden. Klinkt onmogelijk? Verschillende 'geheugenkampioenen' bewijzen dat het kan.
‘Vertel kinderen de waarheid over de dood’
Het is nog een kind, bescherm het tegen onheil. Hij is toch te jong om dit te begrijpen. Het is een begrijpelijke reactie als iemand doodgaat. Maar ze doet meer kwaad dan goed, waarschuwt rouwexpert Manu Keirse.
Simpele tips helpen fake news herkennen
De tips van Facebook om nepnieuws te herkennen zorgen voor meer twijfel over de accuraatheid van valse koppen.
Vergroeid met de smartphone
Negen van de tien 12- en 13-jarigen heeft een eigen smartphone – en dus toegang tot allerlei gruwelijke beelden en berichten, en de mogelijkheid contact te maken met wildvreemden. Hoe kan je als ouder je kind helpen op een verantwoorde manier om te gaan met de nieuwe technologische mogelijkheden?
"Je bent mooi, gewoon zoals je bent" Een positieve kijk op je eigen lichaam
Kijk met een kritische blik naar de westerse schoonheidsidealen en laat je inspireren door enkele tips om een positiever lichaamsbeeld te verkrijgen.
Achter de schermen bij hersenonderzoek
Wanneer neurowetenschappers over de hele wereld dezelfde hersenscans analyseren, is de kans groot dat ze verschillende conclusies trekken. Hoe komt dat? En wat zegt dat over de waarde van hersenonderzoek?