Psyche & Brein
Komen sensoren de psychiater te hulp?
Technologie kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van depressies en burn-outs. Compacte, draadloze sensoren kunnen stress-signalen in het dagelijkse leven opvolgen. Zo kunnen problemen sneller opgemerkt worden.
Intelligentiestudies discrimineren apen
Zijn wij op sociaal vlak echt slimmer dan mensapen of maken we onszelf iets wijs?
Hebben vrouwen meer kans op alzheimer dan mannen?
Vrouwelijke dragers van een alzheimer-gen zouden meer kans hebben om alzheimer te ontwikkelen dan mannen met hetzelfde gen.
Moet je autisme wel ‘genezen’?
Autisme beroert de gemoederen. Elk bericht op de website van Eos Wetenschap levert niet alleen veel lezers op, maar ook veel reacties.
Psilocybine, de power van paddo's
Foto: PAS OP! Dit zijn giftige paddenstoelen. Eet ze niet, of leef met de gevolgen…
Wat als een dokter je paddo’s (‘magic mushrooms’) voorschreef om clusterhoofdpijn, depressie en verslaving te behandelen? Deze gezondheidseffecten stonden lang ter discussie, maar paddo’s lijken nu effectief als nieuw geneesmiddel.
Beweeg nu voor later
Ratten die op jonge leeftijd fysiek actief zijn, hebben op latere leeftijd een beter geheugen.
De wetenschap van irritant gedrag
Tijdens een theaterstuk of filmvertoning hoesten mensen echt vaker.
De wetenschap achter hypnose
Onderzoek toont aan dat hypnose geen slimme truc of iets paranormaal is. Het is misschien zelfs een aspect van normaal menselijk gedrag.
Autisme: effect van muziektherapie verwaarloosbaar
Jonge kinderen met een autismespectrumstoornis die naast hun reguliere behandeling ook individuele muziektherapiesessies krijgen, lijken daar geen voordeel van te ontvangen.
Herkennen dieren zichzelf?
Als we voor de spiegel staan, weten we dat we naar een reflectie van onszelf kijken. Mensen kunnen heel makkelijk een onderscheid maken tussen zichzelf en anderen. Hoe zit dat bij dieren?
Eenzaamheid is ongezonder dan obesitas
Sociale isolatie en eenzaamheid hebben een belangrijke invloed op onze levensverwachting.
Ik denk, dus ik ben
Bij narcose lijkt in één vingerknip het licht uit te gaan. Het is een droomloos zwart gat. De tijd die de operatie duurt, is compleet weggevaagd. Zou doodgaan ook zo voelen?
Beeldig brein
Het brein is niet alleen interessant, maar ook mooi. Dat wil de wedstrijd Art of Neuroscience van het Nederlands Herseninstituut in de verf zetten.
Helpt alcohol het geheugen?
Het drinken van (een klein beetje) alcohol zou het studeren bevorderen.
Stamcellen in de hersenen beïnvloeden veroudering
Gezonde stamcellen in de hersenen inbrengen doet ons trager verouderen.
Vijftig tinten pijn
Zeven Vlamingen op tien fantaseren over zweepjes en handboeien in de slaapkamer. Nochtans stuiten koppels die hun sadomasochistische fantasieën uitleven nog altijd op onbegrip. Zijn ze psychisch ziek?
Talen leren start al in de buik
Foetussen kunnen Engels van Japans onderscheiden. Al voor onze geboorte zijn we gevoelig voor de ritmeverschillen van een taal. Dat helpt bij onze taalontwikkeling.
Waarom je huilt als je verdrietig bent
Biggelende tranen zetten je lichaam aan tot de productie van troostende hormonen. Door te huilen geef je jezelf als het ware een knuffel.