Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Eenzaamheid als sluipmoordenaar
De coronapandemie confronteert de samenleving met een golf van eenzaamheid. Hoewel het probleem al langer bestaat, weten experts nog steeds niet goed hoe ze het moeten aanpakken.
‘De Engelse stadspolitiek stond open voor nieuwkomers’
Migranten uit de Lage Landen konden in middeleeuws Engeland deelnemen aan de lokale politiek. Een Vlaming schopte het zelfs tot burgemeester van een middelgrote stad.
Ontdek de wildernis in je huis
In elk huis houden zich honderden fascinerende wezens op. Velen van hen blijven voor het grootste deel van de tijd aan het menselijke oog onttrokken. Tijd om daar verandering in te brengen.
Wat brengt de volgende industriële revolutie?
Exoskeletten, cobots en drones: welke intelligente toepassingen gaan de industrie veranderen? Waar blijft manueel werk belangrijk en wanneer is het beter om machines in te zetten? In de nieuwe Eos vind je een dossier over de samenwerking tussen mens en machine.
Vaccin tegen desinformatie
De coronacrisis gaat gepaard met een pandemie aan desinformatie. Een psychologisch vaccin, aangereikt via games of infographics, kan de weerstand tegen nepnieuws verhogen.
Naar een duurzame mobiliteit
De coronapandemie heeft onze kijk op mobiliteit veranderd. Hoe zetten we de transformatie naar duurzame mobiliteit verder door?
Meer toernooien, langdurige blessures
Door de coronapandemie zijn grote voetbaltoernooien en -competities door elkaar gehusseld. Het gevolg: non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers.
Hoe werkt CRISPR-Cas? We vroegen het aan de bedenkster
Crispr-Cas9 ontketende een ware revolutie in de biologie: niet alleen biomedici, maar ook neurowetenschappers en plantbiologen gaan ermee aan de slag. Bedenkster Emmanuelle Charpentier vertelt ons waarom de technologie zo snel door de wetenschappelijke wereld werd omarmd.
We moeten anders gaan meten
Het bruto binnenlands product wordt wereldwijd gebruikt om aan te geven hoe goed een land presteert. Maar het zegt niets over andere indicatoren van de levenskwaliteit in een samenleving. De obsessie met één enkele parameter moet plaats maken voor een waaier van indicatoren.