Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Afkicken van plastic
Onze samenleving moet dringend afkicken van plastic. Het verbod op plastic wegwerpzakjes, zoals dat in Brussel en elders te gebeuren staat, is een eerste stap. Maar het volstaat niet.
Waarom je misschien al slaapt terwijl je dit leest
Je denkt dat je aan het lezen bent, maar misschien slaap je eigenlijk. Ook in zogenaamd wakkere toestand kunnen sommige delen van het brein in slaapmodus gaan en ons gedrag verstoren, ontdekte neurowetenschapper Yuval Nir.
Wetenschappers moeten in dialoog met het publiek
Wetenschappers moeten luisteren naar de verzuchtingen van het publiek en met tegenstanders in dialoog treden. Dat is in tijden van antiwetenschappelijk reveil niet eenvoudig.
Nieuwe verpakkingen
RFID-tags en andere technologieën moeten winkelen de 21ste eeuw inloodsen.
Onderwijsvernieuwing
Welke veranderingen kunnen het onderwijs beter maken?
Is geluk een eigen keuze?
Het is niet alleen voer voor psychologen.
Kweekvlees
Het was een idee van Willem van Eelen (1923-2015), die er in 1997 een patent op nam. Als we in het lab proteïnerijk voedsel zouden kunnen kweken, zoals een gewas, dan zouden we geen levende wezens meer hoeven te doden.
De staat van het zaad
15 procent van de koppels raakt niet spontaan zwanger. Dat ligt niet alleen aan de vrouw. Bij mannen lijkt de zaadkwaliteit erop achteruit te gaan. Hoe komt dat?
Zoo uit de tijd?
Dierentuinen zetten zich in voor de bescherming van soorten. Heeft dat zin, of moeten deze moderne Arken van Noach eerder van koers veranderen?