Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Een caleidoscopisch beeld van Congo
De auteurs van Koloniaal Congo, een geschiedenis in vragen willen een ‘verificatieproces’ in gang zetten en de daden en de beleving van zowel kolonisatoren als gekoloniseerden zo nauwkeurig mogelijk in kaart brengen.
De mens is een sociaal dier
Of je nu introvert of extravert bent, net zoals iedereen ben je een sociaal wezen. Het groepsleven biedt evolutionair gezien dan ook veel voordelen, net zoals seks. Toch is seks niet alleen goed voor het doorgeven van je genen, maar heb je er als individu ook profijt van.
‘Racisme is niét natuurlijk’
Onze huid bepaalt wie we zijn en dat geldt sinds de 18de eeuw, toen het racisme zijn filosofische grondvesten kreeg. ‘Met de ontrafeling van het menselijk genoom duikt een nieuw soort wetenschappelijk racisme op’, waarschuwt antropoloog Nina Jablonski.
‘Kolonialisme gaat over ontmenselijking’
Op 30 juni 1960 werd de Belgische kolonie Congo onafhankelijk. Ondanks de toegenomen publieke aandacht, blijft het koloniale verleden na 60 jaar nog grotendeels onverwerkt. De Black Lives Matter-beweging zet de discussie over de erfenis van koning Leopold II op scherp. ‘De verheerlijking van Leopold in de openbare ruimte is een vorm van symbolisch geweld tegenover de slachtoffers,’ zegt de Brusselse historicus Benoît Henriet.
Illegaal watergebruik
Dit voorjaar werd meteen een van de droogste ooit. De gevolgen lieten zich onmiddellijk voelen.
Naar het einde
Twee fundamentele krachten geven aan alles richting. Daarmee vormen ze een omvattend onderwerp voor Brian Greenes vijfde boek.
De roep naar meer wetenschap klinkt luider dan ooit, óók voor alzheimeronderzoek
Alzheimer is een complexe ziekte, die zich in verschillende vormen manifesteert en meerdere oorzaken of triggers heeft. Hopelijk verliezen onderzoekers de ziekte door de coronacrisis niet uit het oog.
Medische vooruitgang in tijden van pseudowetenschap
Na het succes van vaccinaties tegen ziekten als mazelen en difterie, blijven wetenschappers zich inzetten voor de ontwikkeling en verbetering van vaccins. Maar dat valt niet mee in een tijdperk waarin medische vooruitgang steeds vaker in vraag wordt gesteld.
De genderonbalans in de wetenschap
Wetenschap, en vooral toegepaste wetenschap, is nog altijd voornamelijk een mannenkwestie. Daar moet verandering in komen.