Raf Scheers
Raf Scheers is hoofdredacteur van Eos Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Experimenten: de motor van kennis
Waarom, waarom, waarom? De vragenstroom van de gemiddelde driejarige drijft menig ouder tot wanhoop. Toch zouden we die waaromfase beter koesteren.
Is de ‘ruimtesigaar’ een buitenaardse technologie? Deze astronoom denkt van wel
Een jaar na de ontdekking van zijn passage langs de aarde blijft het interstellaire object ‘Oumuamua de wetenschappelijke wereld beroeren. ‘Verkeerd zijn is niet zo erg, daar leren we uit,’ wuift astrofysicus Avi Loeb de kritiek op zijn hypothese weg.
Terug naar Bernissart
Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden zoveel bijna intacte skeletten bijeen gevonden. In een Eos Special gaan we terug naar de vondst, 140 jaar geleden. Naast de historische context presenteren paleontologen de recentste wetenschappelijke inzichten over de iguanodons.
Sterren voor iedereen
Volgend jaar viert de Internationale Astronomische Unie haar honderdste verjaardag. En in juli 2019 zal het vijftig jaar geleden zijn dat Neil Armstrong zijn voet op de maan zette. Vlaamse amateurastronomen grijpen deze jubilea aan om wereldwijd telescopen uit te delen aan kinderen uit kansarme gemeenschappen.
‘Alles wat Rubens aanraakt verandert in goud’
Intellectueel, verzamelaar, diplomaat, architect. Peter Paul Rubens was het allemaal, maar hij leeft vooral voort als de fenomenale kunstschilder die alle genres aankon en tot vandaag kunstenaars en liefhebbers inspireert. Hoe goed kennen we de man en zijn werk eigenlijk?
Biografie van de zon
De zon is niet zomaar een ster. Sinds kort blijkt dat ze een ‘moeder’ heeft en een stel ‘broertjes’ en ‘zusjes’. Misschien heeft ze zelfs een planeet gestolen. Een bewogen biografie die ons miljarden jaren terug in de tijd katapulteert.
Superman
Rubens bleef zijn hele leven bijleren en invloeden absorberen. Daarom kent het oeuvre van de schilder in omvang en veelzijdigheid zijn gelijke niet.
Kunstmatige creativiteit
Nemen robots en kunstmatige intelligentie straks alles van ons over, ook creativiteit?
Schoon water
We vinden het normaal dat er perfect drinkbaar water uit de kraan komt, maar dat is het niet. Enkel een grondige zuivering vooraf garandeert voldoende kwaliteit.