Ruimte
'Under pressure': gooien oogklachten bij astronauten roet in het eten?
Oogklachten staan hoog op het prioriteitenlijstje van de ruimtevaartorganisaties, maar veel vragen zijn op dit moment nog onbeantwoord. Een kort overzicht.
Astrochemici onthullen de magnetische geheimen van methanol
Voor het eerst is het een team van theoretisch chemici en astronomen gelukt om te bepalen hoe je met methanol magneetvelden in de ruimte kunt meten. Dit geeft een nieuwe methode om de geboorte van sterren en planeten te onderzoeken.
Bijzondere maansverduistering helaas niet bij ons zichtbaar
In de late nacht van dinsdag 30 op woensdag 31 januari is vanuit Noord- en Zuid-Amerika een bijzondere totale maansverduistering zichtbaar.
Amateur-astronoom vindt verloren gewaande NASA-satelliet
Scott Tilley pikte signalen op van een satelliet die al meer dan tien jaar geleden was afgeschreven.
Ook andere gassen dan zuurstof kunnen leven op exoplaneten ‘verklikken’
Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten hebben een eenvoudige aanpak gevonden voor het opsporen van leven op planeten buiten ons zonnestelsel. Daarbij wordt ook naar andere ’veelbelovende’ gassen gekeken dan zuurstof.
De krachtigste supercomputer van Nederland staat in Drenthe
De Westerbork Synthese Radio Telescoop is nu voorzien van een nieuw ‘brein’: de Apertif-supercomputer of kortweg ARTS.
Basiscomponent van plastic gevonden in interstellaire ruimte
In het sterrenbeeld Stier zwerft een organische molecule door de ruimte die bij ons op aarde tot het basispakket behoort van de chemische industrie.
Veel meer sterren met overgewicht dan verwacht
Een enorm stervormingsgebied in een buursterrenstelsel van de Melkweg bevat veel meer zware sterren dan voor mogelijk werd gehouden.
Eerste 'menselijke satelliet’ overleden
In 1984 maakte de Amerikaan Bruce McCandless zich als eerste astronaut ooit helemaal los van een ruimtevaartuig.
Zonnestelsel mogelijk ontstaan uit de ‘gasbel’ rond een hete reuzenster
Sterren van dit type hebben 40 tot 50 keer zoveel massa als de zon, zijn zeer heet en stoten allerlei zware elementen uit.
Mars is niet zo droog als hij lijkt
Nieuw onderzoek wijst erop dat het water dat vroeger over het oppervlak van de (inmiddels kurkdroge) planeet Mars heeft gestroomd voor een belangrijk deel is opgenomen door gesteenten.
Mogelijke doorbraak in onderzoek donkere materie
Tot nu toe liet donkere materie zich alleen 'verraden' door zijn zwaartekrachtwerking. Onderzoekers bewandelen nu een andere piste om dit mysterieuze bestanddeel van de kosmos te bestuderen.
"Ruimteschip" Oumuamua geeft niet thuis
De luistercampagne naar mogelijk ‘intelligente’ signalen van de interstellaire planetoïde 'Oumuamua heeft niets opgeleverd.
De prioriteiten shift bij NASA en de internationale ruimtevaart: Maan > Mars
Eerder deze week ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump de Space Policy Directive 1 (SPD1), dag op dag 45 jaar na het vertrek van de Apollo 17 crew vanop de maan. Het gevolg is een prioriteiten shift bij NASA en ook de rest van de ruimtevaartwereld volgt. En maar goed ook.
Vallende sterren kijken: waar en wanneer?
We kunnen iedere dag van het jaar naar de sterren kijken, maar heel soms krijgen we spectaculaire shows te zien.
Woensdagnacht meer dan 100 'vallende sterren' per uur te zien
Op donderdag 14 december vindt het maximum plaats van de Geminiden, de op een na grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel. De omstandigheden zijn dit jaar bijzonder gunstig.
Ruimtekoorts, een nieuwe bijwerking op de bijsluiter voor ruimtereizen?
Naast een hele reeks aan bijwerkingen zoals ruimteziekte, desoriëntatie en bot- en spierafbraak is nu ook aangetoond dat astronauten te kampen krijgen met een verhoogde lichaamstemperatuur tijdens hun ruimtetrip.
Twee superaardes ontdekt in baan rond dwergster
Rond de dwergster K2-18, op 111 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Leeuw, cirkelen twee zogeheten 'superaardes' - grote, zware broertjes van onze eigen thuisplaneet.