Ruimte
Aardse bacteriën overleven ook in de ruimte
De microbiële diversiteit in het internationaal ruimtestation ISS blijkt veel groter dan verwacht.
Reserve-raketten van Voyager 1 voor eerst in 37 jaar opgestart
NASA-technici hebben vier ‘stuurraketjes’ van de ruimtesonde Voyager 1 voor het eerst sinds 1980 weer eens opgestart. Ze bleken nog feilloos te werken.
Sterrenkundigen blikken dieper in heelal dan ooit
Een internationaal team van astronomen met een grote Nederlandse inbreng heeft 72 nieuwe kandidaat-sterrenstelsels ontdekt in de diepste waarneemcampagne ooit.
Zoektocht naar buitenaards leven nog moeilijker dan verwacht
Vreemde luchtstromen bij enkele planeten buiten ons zonnestelsel zorgen ervoor dat wetenschappers hun zoekstrategie naar buitenaards leven moeten bijsturen.
Vijf redenen waarom deze landen toch nog een keer naar de maan willen
India, China, Rusland, Japan en Europa plannen allemaal maanmissies. Ook Zuid- en Noord-Korea zijn geïnteresseerd. Waarom de maan? Daar zijn we toch al geweest?
De kans dat de aarde een neutrino vangt
Neutrino's zijn zowat de meest ongrijpbare deeltjes in het universum. Toch wordt er zo nu en dan eentje betrapt, bijvoorbeeld door de gigantische neutrinodetector op het Zuidpoolijs.
'Sijpelstroompjes' op Mars blijken kurkdroog
De meeste donkere 'geultjes' op berg- en kraterhellingen op Mars zijn niet ontstaan door de inwerking van water. In plaats daarvan gaat het zo goed als zeker om kurkdroog stromend zand.
Smog van koolwaterstoffen houdt Pluto koel
Ruimtesonde New Horizons registreerde tijdens zijn scheervlucht langs Pluto onverwacht lage temperaturen. Een nieuwe analyse toont nu aan hoe dat komt.
Snel draaiende zwarte gaten lanceren kantelende jets
Astronomen van de Universiteit van Amsterdam hebben met computersimulaties onderzocht hoe een snel draaiend zwart gat bij het opslokken van materie ook energie uitstoot in de vorm van relativistische jets.
De aardse toepassingen van muonen
Deeltjes uit hoge regionen van de atmosfeer schieten voortdurend door ons heen. Daar hebben we totaal geen last van. Meer nog, we kunnen ze handig gebruiken om van alles en nog wat door te lichten, van kernafval tot vulkanen.
Saturnusmanen bepalen structuur stralingsgordels
De structuur van de stralingsgordels rond Saturnus wordt voor een belangrijk deel bepaald door de manen van de planeet. Dat blijkt uit jarenlange metingen van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini.
'Geduld is belangrijkste eigenschap voor ruimtereiziger'
Astronaut Scott Kelly verbleef 340 dagen in het ISS. Eos sprak met hem over die unieke prestatie.
Astronomen ontdekken eerste interstellaire komeet
Op 18 oktober jl. hebben astronomen een komeet ontdekt die rechtstreeks uit de interstellaire ruimte lijkt te komen.
Komeet 67P is een samenklontering van ‘stofbolletjes’
Onderzoeksresultaten van de Rosetta-missie naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko laten zien dat dit kleine ijzige hemellichaam voornamelijk bestaat uit ‘stofbolletjes’ met afmetingen van enkele millimeters.
Japanners vinden onderkomen voor toekomstige astronauten op de maan
Het Japanse ruimteagentschap JAXA maakt bekend dat het een grote ‘grot’ onder het oppervlak van de maan heeft ontdekt. Die grot zou gebruikt kunnen worden als onderkomen voor toekomstige astronauten.
Aantal onontdekte 'killer asteroids' waarschijnlijk kleiner dan gedacht
Het aantal onbekende 'killer asteroids' in ons zonnestelsel is mogelijk ruim twee maal zo klein als tot nu toe werd gedacht.
Nu ook zwaartekrachtgolven gemeten van zichtbare objecten
Astronomen hebben dankzij de vangst van elektromagnetische straling van een duo van neutronensterren een nieuwe mijlpaal bereikt: voor het eerst kon een kosmisch object ‘gezien’ worden vanuit twee verschillende vensters.
Afstand gemeten van stervormingsgebied aan de ‘overkant’ van de Melkweg
Astronomen zijn erin geslaagd om de afstand te meten van een stervormingsgebied dat zich van ons uit gezien aan de andere kant van ons Melkwegstelsel bevindt. Nooit eerder is van zo’n ver object binnen de Melkweg de afstand bepaald.