Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Was er ooit leven op de maan?
Vlak na haar ontstaan zou de maan levensvatbaar zijn geweest, en zouden er simpele micro-organismen kunnen geleefd hebben.
Vissen ruiken minder goed in verzuurde oceaan
De verhoogde concentratie aan koolzuur in de zee tast de reukzin van zeebaarzen aan.
Gras houdt koolstof beter vast dan bos
In een stabiel klimaat kunnen bossen en houtachtige struiken meer CO2 vasthouden, maar door brand en droogte raken ze die ook snel weer kwijt.
Deze dolfijn duikt het diepst
Sommige tuimelaars duiken zo diep en komen zo snel weer boven dat ze, normaal gezien enorme decompressieverschijnselen zouden moeten vertonen. Maar hun bloedsomloop is erop voorzien.
Brood is ouder dan landbouw
In een prehistorisch kampvuur van meer dan veertienduizend jaar oud liggen nog verkoolde resten van een (plat) brood.
Toch niet zo ontoegankelijk: uitheems zeewier bereikt de Zuidpool
Zeestromingen en wind maken de kust van Antarctica moeilijk bereikbaar vanuit alle richtingen. En toch spoelt er af en toe iets aan op de Zuidpool.
Actieve zon triggert bliksem
Net als de aarde draait de zon om haar as – al heeft ze hier liefst 27 dagen voor nodig. In Japan blijkt de frequentie van bliksemontladingen een gelijkaardige cyclus te vertonen.
Romeinen gingen al op walvisjacht
Opgegraven botten van noordkapers en van grijze walvissen in de buurt van de Straat van Gibraltar wijzen op een bloeiende walvisjacht en –nijverheid tijdens de Romeinse tijd.
Mastodont van de Pyreneeën opgegraven
Franse archeologen hebben voor het eerst een volledige schedel opgegraven van de Gomphotherium, een olifantachtige die miljoenen jaren geleden al het loodje heeft gelegd.