Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Oranjerode 'Saharazon' was elektrisch geladen
Wie vorig jaar op 17 oktober naar de hemel keek, was getuige van een prachtige oranjerode zonneschijf. Die was het gevolg van woestijnzand uit de Sahara en rookdeeltjes van de bosbranden in Portugal.
Daarom was het eerste complexe leven zo groot
Tijdens het Ediacarium, het geologische tijdvak dat duurde van 630 tot 540 miljoen jaar geleden, werden de wereldzeeën bevolkt door prehistorische reuzenvarens, zogenaamde rangeomorfen.
Satelliet ziet fotosynthese in realtime
De fluorescerende ‘gloed’ van planten, bomen en andere vegetatie blijkt een prima indicator voor de opname van CO2 uit de lucht.
Op sommige plekken groeit koraal als kool
Ze zijn zeldzaam, maar sommige stukjes koraalrif ontsnappen aan de bedreigingen van de klimaatopwarming en de vervuiling van de oceaan.
Aardbevingen monitoren met internet- en telefoniekabels
Geologen willen de internet- en telefoniekabels op de oceaanbodem gaan inzetten als seismograaf.
Bloedspatten verraden leeftijd dader
Ons DNA en onze vingerafdrukken zeggen weinig over onze leeftijd. Maar de moleculaire structuur van ons bloed verandert naarmate we ouder worden.
Koolstofzeepbel kan barsten bij laks klimaatbeleid
Bedrijven die op een grote hoeveelheid fossiele brandstofreserves zitten – olie, gas en steenkool – dreigen een groot deel van hun waarde te verliezen als de vraag plotsklaps zou dalen.
Bodembacteriën maken antibiotica
Omdat de grond boordevol bacteriën zit, bevat ze ook vele – potentiële – antibiotica.
Achillespees is ouder dan de mens
Dankzij de lange en stevige pees kunnen we hardlopen, iets wat mensapen zoals chimpansees niet kunnen. Maar hoogstwaarschijnlijk hadden onze gezamenlijke voorouders ook al een achillespees.