Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Alternatief voor silicium houdt computerchips koel
Door de niet aflatende miniaturisering moeten chipfabrikanten steeds creatievere manieren bedenken om de geproduceerde warmte af te voeren. Maar ze kunnen ook – geheel from scratch - opnieuw beginnen met een ander materiaal dan silicium.
Oudste fossiel kleurpigment gevonden
In gesteente van meer dan een miljard jaar oud vonden wetenschappers sporen van fycocyanine terug, de ‘chlorofyl’ van blauwalgen.
Komst Europeanen betekende ook het einde van de native American dog
Mogelijk werden ze net als hun baasjes het slachtoffer van infectieziekten uit Europa.
Drone herkent zieke olijfbomen
De Xylella-bacterie teistert al jarenlang olijfboomgaarden in Zuid-Europa. Met vroegtijdige opsporing kan de op handen zijnde epidemie een halt worden toegeroepen.
De vele levens van het Great Barrier Reef
Het grootste koraalrif ter wereld heeft er al een tumultueuze geschiedenis opzitten. Vijf keer stond het rif op het randje van de dood, voornamelijk als gevolg van een stijgende (én dalende) zeespiegel.
‘Lucy’s dochter’ had nog klimvoetjes
Kromme voetbeentjes suggereren dat kinderen van Australopitheken op jonge leeftijd meer in bomen hingen – of aan hun moeder – dan dat ze op eigen benen voortbewogen.
Kraaien zijn de grootste pestkoppen
Kraaien mogen dan kleiner zijn dan raven, bij opstootjes tonen ze zich van hun agressiefste kant.
Geen kleurstof, toch kleur
Met fotonische kristallen kunnen lichtgolven worden gemanipuleerd. Vlinders maken ze van nature. Maar de kunstmatige productie ervan is moeilijk en duur.
Slimme tag waarschuwt voor bedorven voedsel
Onze neus is niet altijd een betrouwbaar instrument om te controleren of voedingswaren nog vers zijn. Een slimme tag kan soelaas bieden.