Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Moleculaire sensor voelt verschil tussen droog en nat
Nederlandse fysici hebben een prototype gemaakt van een diode van amper een molecuul groot.
Strooizout alleen is onvoldoende om wegen ijsvrij te maken
Door bij vrieskou zout op de weg te strooien daalt het vriespunt en smelt de ijzel. Die blijft vervolgens vloeibaar in de vorm van pekel (heel zout water) liggen – tenminste als het niet de stenen uit de grond vriest.
Zoektocht naar buitenaards leven nog moeilijker dan verwacht
Vreemde luchtstromen bij enkele planeten buiten ons zonnestelsel zorgen ervoor dat wetenschappers hun zoekstrategie naar buitenaards leven moeten bijsturen.
‘Darmflorapil’ even effectief als stoelgangtransplantatie
Een capsule boordevol darmbacteriën van een gezonde donor werkt ook prima tegen een zeldzame, maar hardnekkerige vorm van dikkedarmontsteking.
Daarom is ijs glad
Op ijs kan je gevaarlijk uitglijden, maar natuurlijk ook heerlijk schaatsen. Waarom gaat dat niet op een ondergrond van beton of glas?
Proton en antiproton hebben zelfde magnetisch moment
Behalve hun tegengestelde elektrische lading lijken het proton en zijn antideeltje exact dezelfde kenmerken te hebben. Goed nieuws voor het standaardmodel.
No sweat, no gain: peuters weten het
Peuters die een volwassene heel erg zijn of haar best zien doen om iets te bereiken, hechten meer waarde aan dat doel.
Zuinige led-verlichting verergert lichtpollutie
Led-lampen werken veel efficiënter en verbruiken dus veel minder elektriciteit dan traditionele lampen. Precies daardoor kan de huidige lichtrevolutie enkele onvoorziene gevolgen hebben.
Deze mier laat zich niet bedotten
Van mieren is geweten dat ze uitstekend hun weg kunnen (terug)vinden. Maar de mieren in de Sahara laten zich zelfs niet in de luren leggen door fake richtingaanwijzers.