Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Nu ook zwaartekrachtgolven gemeten van zichtbare objecten
Astronomen hebben dankzij de vangst van elektromagnetische straling van een duo van neutronensterren een nieuwe mijlpaal bereikt: voor het eerst kon een kosmisch object ‘gezien’ worden vanuit twee verschillende vensters.
Afkomst oorspronkelijke Paaseiland-bewoners blijft een mysterie
Wetenschappers kunnen nu wel al een (her)kolonisatie vanuit Zuid-Amerika uitsluiten.
Helaas: ozonlaag opnieuw onder vuur
De uitstoot van enkele stoffen die de ozonlaag bedreigen neemt toe.
Zouttolerante gewassen: quinoa toont de weg
Hoewel de plant oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt, is quinoa bijzonder goed bestand tegen zilte bodems. Het moleculaire systeem dat de plant beschermt tegen die ‘zoutstress’, is nu ontrafeld.
Vorming steenkool creëerde omgekeerd broeikaseffect
Driehonderd miljoen jaar geleden zat onze planeet in een diepvries, aangedreven door een gebrek aan – jawel – koolstofdioxide in de atmosfeer.
Hartklep groeit mee met kind
Medische implantaten bestaan uit stevige kunststof en groeien dus niet mee met het lichaam waarin ze zijn geplaatst. Bij kinderen is dat niet de beste oplossing, vinden Amerikaanse wetenschappers.
Scheepskerkhof in Zwarte Zee
Per toeval vonden wetenschappers zestig scheepswrakken voor de kust van Bulgarije. Eén wrak is 2.500 jaar oud.
Nobelprijs Chemie naar microscopie van levende materie
Tegenwoordig kunnen we haarscherpe opnames van eiwitten of virussen maken – in 3D! – zonder dat daarbij de biologische structuur wordt aangetast. Dat is de verdienste van de laureaten van de Nobelprijs Scheikunde van dit jaar.
Nobelprijs Natuurkunde naar ontdekkers zwaartekrachtgolven
De Nobelprijs voor de Natuurkunde gaat dit jaar naar drie Amerikanen die een hoofdrol hebben gespeeld in het ontwerp en de bouw van de twee LIGO-detectors. Die laserinterferometers konden twee jaar geleden voor het eerst een gravitatiegolf oppikken.