Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Bodems lijken op elkaar, maar zijn ook heel verschillend
Niet alleen onze darmen zitten vol bacteriën, ook in de ondiepe ondergrond is de microbiële biodiversiteit enorm.
Niet enkel soort, maar ook aantal darmbacteriën beïnvloedt gezondheid
Het onderzoek vloeit voort uit meer dan vijfduizend stoelgangstalen die vanaf 2012 in Vlaanderen werden verzameld. Het is een van de grootste darmfloradatabanken in de wereld.
Zonnecel oogst drinkwater uit zeewater
Een ‘ontziltingschip’ aangedreven door zonne-energie kan de zouten uit zeewater filteren, zodat drinkbaar water overblijft.
Fysici meten ‘ontsnappingstijd’ elektron
Hoe lang doet een elektron erover om aan de aantrekkingskracht van een atoomkern te ontsnappen? Twintig miljardsten van een miljardste van een seconde, zo blijkt.
Georgische wijn is oudste ter wereld
De Kaukasus wordt al lager gezien als bakermat van de wijncultuur. Nu zijn er restanten van wijn gevonden in kruiken van liefst achtduizend jaar oud.
‘Koolstofnanobuizen mogelijk even gevaarlijk als asbest’
Nanotechnologie opent de deur naar allerlei wondermaterialen en -toepassingen. De ‘moleculaire vezels’ kunnen ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
Trok één molecule alle leven op gang?
De chemische processen die zouden leiden tot het ontstaan van leven, werden aangedreven door een en dezelfde molecule, denken wetenschappers.
Onze nachtrust danken we aan uitsterven dino's
Het plotse verdwijnen van de dinosauriërs maakte de wereld overdag veiliger voor de voorouders van ons en alle andere zoogdieren.
Muonen ‘zien’ kernafval
Vorige week onthulden ze nog een onbekende ruimte in de grote piramide van Gizeh. Maar kosmische muonen kunnen ook nuttig zijn om van op veilige afstand radioactief afval in de gaten te houden.