Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Bodem Barentszee ligt bezaaid met methaankraters
Aan het einde van de laatste ijstijd werd de zeebodem opengereten door honderden gigantische explosies.
Bacteriën maken uranium
Uranium, de grondstof voor kernreactors, wordt doorgaans uit diepliggende ertslagen gewonnen. Maar uranium kan (net als steenkool) ook gevormd worden als biologisch afbraakproduct.
Zaadcel zwemt met ‘zelforganiserende’ staart
Het flagellum of het zweepstaartje waarmee een spermacel zich voortbeweegt, bestaat uit semi-onafhankelijke filamenten die elk een deel van het werk doen.
Mummies geven genetische geheimen prijs
Duitse genetici hebben aangetoond dat je tóch betrouwbaar DNA-onderzoek kunt doen naar de gemummificeerde resten van de Oude Egyptenaren. Ondanks de eeuwenlange blootstelling aan hitte, vocht (in de graftombes) en chemicaliën gebruikt tijdens het mummificatieproces.
Opgepast met CRISPR!
Knippen en plakken met DNA doe je uiteraard best heel zorgvuldig. Maar zelfs op plaatsen waar je het niet verwacht kan de revolutionaire gentechniek voor complicaties zorgen.
Ons zicht blijft zich continu verbeteren
Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor ons zicht, stabiliseert niet op jonge leeftijd. Anders dan altijd werd gedacht, ontwikkelt ons zicht zich voort tot ver voorbij het dertigste levensjaar.
'Hitte-eilandeffect' zet klimaatopwarming in steden in turbo-stand
Door het alomtegenwoordige beton en asfalt zijn steden extra gevoelig voor de klimaatopwarming. Maatregelen zoals ‘koele’ voetpaden en daken dringen zich op. Anders betalen de stadsbewoners de rekening.
Ook Afrikaanse oermensen waren dol op oker
Rode en gele oker werd in de prehistorie veelvuldig gebruikt in grotschilderingen en als lichaamsversiering. Ook in Afrika.
Overlevingskans verhogen? Ga weg van de evenaar
Waar het krioelt van het leven, daar is doorgaans het meest complexe voedselweb te vinden. Een grootschalig onderzoek naar rupsen en hun risico om opgegeten te worden, bevestigt dit.