Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Zo weten cellen waar ze zijn
De stijfheid en de flexibiliteit van de structuurmatrix in ons lichaam loopt sterk uiteen, zelfs op micrometerschaal. Cellen moeten daardoor continu bewegen en zich vervormen om te weten waar ze precies zijn.
Lab delen bevordert samenwerking
Niet alleen de sfeer gaat erop vooruit als wetenschappers hun kantoor of labruimte delen met collega’s.
IJskap op groenland is giftig
Bij het smelten kunnen grote hoeveelheden zware metalen en andere toxische stoffen in de oceaan terechtkomen.
Babygehuil in kaart gebracht
Deense, Japanse en Duitse baby’s zouden het minst vaak huilen. En borstvoeding mag dan beter zijn voor een kind, de ukkepuk gaat er wel vaker door schreien.
Extra zuurstof zette deur open voor metershoge varens
Een van de vroegste meercelligen op aarde was voor haar groei zeer sterk afhankelijk van de voedingsstoffen in de oer-oceanen.
Geruisloos vliegen
Japanse wetenschappers denken dat de mens nog wel wat te leren heeft van de uil, die ’s nachts geruisloos door de lucht zoeft.
Chinezen verpulveren record kwantumverstrengelen
Chinese fysici zijn erin geslaagd een ‘spookachtige interactie op afstand’ te creëren tussen een satelliet en een grondstation.
‘In vitro-lever’ komt stapje dichterbij
Een nieuwe lever kweken uit een paar van je huidcellen: in theorie is het mogelijk. Maar een paar levercellen is nog wat anders dan een transplanteerbaar vitaal orgaan. Toch komen biomedische onderzoekers steeds dichter bij de heilige graal van de transplantatiekunde.
Ozongat triggert tropische regens
Het gat in de ozonlaag mag dan langzaamaan weer dichtgroeien, het effect op weer in en wind in de Stille Oceaan is er nog steeds.