Senne Starckx
Meest behandelde onderwerpen:
Geologische kraamkamer van IJsland ontdekt
Bijna drieduizend kilometer onder de grond, in de overgangszone tussen de aardmantel en –kern, lijkt zich de kraamkamer te bevinden waaruit heel IJsland is opgebouwd.
Meer regen, meer stikstof, meer problemen
In noordelijke regionen zal de klimaatopwarming voor meer neerslag zorgen. Hierdoor zal veel meer stikstof naar rivieren en zeeën stromen. Een extra bedreiging voor de ecosystemen in het water.
Eerste veehouders hielden er verschillende strategieën op na
Sommige boeren lieten hun runderen en schapen grazen rondom het dorp. Anderen waren het ganse jaar onderweg.
Bosbrand voorspellen? Meet de bodemvochtigheid
Een directe bepaling van het vochtgehalte in de bodem geeft een nauwkeurigere bepaling van het risico op brand.
Ademhalingsmodel planten drastisch verfijnd
Nog altijd baseren biologen zich op een wiskundige formule afgeleid van de sojaplant om de werking van de huidmondjes te simuleren. Onterecht.
Nieuw bewijs voor bestaan Majorana-deeltje
Eén van de meest bizarre fermionen – want het deeltje is zijn eigen antideeltje – lijkt te zijn gevonden. Voor de tweede keer.
Mantel van hiv-virus geeft geheimen prijs
Twee jaar ononderbroken simuleren met een supercomputer. Zo lang heeft het geduurd om één luttele microseconde uit het leven van het hiv-virus vast te leggen.
Zeegrot herbergt historische tsunami-tijdlijn
Met de verwoestende vloedgolf van 2004 in Zuidoost-Azië nog vers in het geheugen, gingen archeologen op zoek naar sporen van eerdere tsunami’s in het gebied. Die vonden ze in een grot voor de kust van Sumatra.
Fysici maken exotisch, ‘onaards’ ijs
Als we een verfrissende cocktail drinken staan we niet er niet bij stil, maar naast de bekende hexagonale kristalstructuur van het ijsblokje bestaan er nog vele andere soorten ijs.