Sportwetenschap
Sport is niet altijd even gezond
De afgelopen jaren stierven verschillende voetballers uit binnen- en buitenland tijdens een wedstrijd aan een hartkwaal. Amerikaanse onderzoekers denken de oorzaak te hebben gevonden.
De krimpende geschiedenis van het badpak
Een badpak heeft meer om het lijf dan je zou denken. Eigenlijk is het de barometer van een tijd, een tijdlijn van vrouwenbevrijding.
Van techno ga je sneller lopen, jazz remt af
Niet alleen het ritme van de muziek waarnaar je tijdens het joggen luistert, heeft invloed op je looppas. Gentse onderzoekers menen dat ook het genre een rol speelt.
Sport: hoe meer, hoe beter?
Topsporters leven langer dan gewone stervelingen, maar dat betekent niet dat intensief sporten gezonder is dan gewoon bewegen.
‘Dopingmiddel EPO werkt niet’
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het beruchte dopingmiddel EPO topsportprestaties verbetert. Dat besluiten Nederlandse wetenschappers die alle beschikbare studies tegen het licht hielden.
Topsport zonder vlees, kan dat?
Dat je om sterk te zijn veel vlees moet eten, is een fabeltje.
Wie worden onze olympische helden in 2032?
Wie worden onze olympische helden in het jaar 2032? Met die vraag zijn talentonderzoekers vandaag al bezig.
Het laatste wereldrecord
Topsporters bereiken langzamerhand de ingebouwde grenzen van het menselijke lichaam. Over enkele decennia kunnen we niet meer sneller, hoger en sterker – toch niet op eigen kracht.
De doping van morgen
Wat zijn de nieuwste evoluties in doping, zowel in de sport als in ons dagelijks leven, op school, op het werk en in de fitness? Herbekijk de lezingen en het tafelgesprek.