Sportwetenschap
Wat bezitten topatleten dat bankhangers niet hebben? Sportieve darmbacteriën, zo blijkt
Die unieke darmbacteriën zetten het melkzuur dat de spieren vormen tijdens een inspanning om tot een stof die de prestatie verbetert.
Leef je minder lang met proteïneshakes?
Proteïneshakes bevorderen onder andere de spieropbouw, waardoor je op korte tijd veel resultaat kunt boeken in de fitness. Uit onderzoek blijkt echter dat deze drankjes niet zonder gevaar zijn. Als je ze te vaak drinkt, zou je levensduur verkorten. Klopt dit?
Is een marathon lopen gezond?
Marathons worden steeds populairder. Wereldwijd finishten 1.298.725 lopers tijdens marathons in 2018. Vergeleken met 2008 is dit een stijging van bijna 50 procent. In België waagden 11.240 lopers zich vorig jaar aan een marathon, dat zijn er 1300 meer dan in 2017. Maar is 42,195 kilometer lopen wel gezond?
Presteren atleten beter met ketonen?
Een voedingsmiddel dat de prestaties (legaal) bevordert en het recuperatievermogen verhoogt, waardoor duursporters gemiddeld 15 procent beter kunnen presteren: het bestaat, en het wordt in de topsport al enkele jaren gebruikt. Het gaat om ketonen.
Thuisnadeel bestaat ook: als het erop aankomt, winnen de bezoekers vaker
De slotspeeldag van de nationale voetbalcompetitie zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Zonder supporters dus. Verliezen thuisploegen daardoor hun thuisvoordeel? Misschien niet, want uit onderzoek blijkt dat het thuisvoordeel mogelijk niet geldt wanneer het er echt op aankomt (en dat is zo aangezien het de laatste speeldag is).
Datadenkers – deel 1: Gezonder leven dankzij mijn data
Op 18 oktober 1968 leek het alsof de mens kon vliegen
Toen sprong de Amerikaan Bob Beamon 8m90 ver op de Spelen in Mexico. Zo onwezenlijk ver dat raket- en andere wetenschappers er zich tot vandaag het hoofd over breken.
Hebben (top)sporters een andere darmflora?
Dertig beginnende lopers leggen de basis voor een grootschalig onderzoek naar de invloed van sporten op de darmflora.
Speed gel voor wielrenners: technisch hoogstandje of oneerlijk voordeel?
Lotto-Soudal reed de ploegentijdrit in de Dauphiné met de zogenaamde “Speed Gel” van een Limburgs bedrijf op hun benen én haalde een bijzonder snelle tijd. De UCI heeft de Speed Gel nadien “preventief” verboden. De vraag: is de gel zinvol?