Sportwetenschap
Is hardlopen slecht voor de knieën?
Iedereen heeft het weleens gehoord: hardlopen zou roofbouw plegen op de knieën. Hoewel er al verschillende artikels aan werden gewijd, blijven misverstanden bestaan over de impact van lopen.
De fysica achter karate
Blogger Hannelore Prinsen deed lange tijd aan karate. Langzamerhand kwam ze erachter dat de techieken steunden op fysica. ‘Pas toen ik die link legde, veranderden de bewegingen die ik voordien als belachelijk en nutteloos had beschouwd in een krachtig wapen.’
Publiek niet de grote motor achter thuisvoordeel
Heb je als supporter wel zoveel invloed op de prestaties van je ploeg als je denkt of hoopt? En op de beslissingen van de scheidsrechter? Vergelijkend onderzoek in lockdown-tijden bood een uitgelezen kans om voetbalwijsheden te toetsen aan wetenschappelijke feiten.
Wat traplopen vertelt over de gezondheid van je hart
Slaag je erin vier trappen van gemiddeld 15 treden te beklimmen in minder dan een minuut? Of doe je daar langer dan anderhalve minuut over? In het eerste scenario zit het wel goed met je hart, in het tweede kan je beter een arts raadplegen.
Ontslagen door kansblindheid
Na Jess Thorup en Laslo Bölöni is Wim De Decker al de derde trainer die dit seizoen ontslagen wordt bij voetbalclub AA Gent. We zijn die snelle trainerswissels gewoon, maar zijn ze ook terecht? Neen, berekende wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers.
Veilig sporten na corona
Een besmetting met SARS-CoV-2 kan hartschade veroorzaken, zelfs als je geen andere symptomen hebt. Daarom kan het gevaarlijk zijn om na een covid-19-besmetting weer te gaan sporten. Om het risico op een hartspierontsteking te verkleinen, kunnen sporters terecht op sportkeuring.be voor advies.
Meer toernooien, langdurige blessures
Door de coronapandemie zijn grote voetbaltoernooien en -competities door elkaar gehusseld. Het gevolg: non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers.
Leef je gezonder met fitnessapps en wearables?
Een vijfde van de Belgen draagt een wearable. Ook het aanbod van fitnessapps wordt steeds zichtbaarder. Heeft die technologie werkelijk nut?
‘We moeten mensen uit dezelfde bubbel aanmoedigen samen buiten te komen’
Geen massa-evenementen tot eind augustus, dat weten we al. Maar wat daarna: dit najaar, volgend voorjaar en de zomer van 2021? Mogen we dan weer onbekommerd naar films, theatervoorstellingen, concerten, festivals en sportwedstrijden? Zes vragen aan viroloog Marc Van Ranst.