Sportwetenschap
Sportwetenschapper Eline Lievens wint Vlaamse PhD Cup 2022
Sportwetenschapper Eline Lievens (UGent - FWO) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2022. Ze won zowel de publieksprijs als de juryprijs met de pijnloze techniek die ze op punt zette om spiervezels bij atleten te meten.
Spiervezeltype bepaalt sporttalent
Waarom floreert Wout van Aert op de weg én in het veld, traint Emma Meesseman idealiter anders dan andere Belgian Cats en liep Vincent Kompany zoveel spierblessures op? Het antwoord zit in het spiervezeltype. Mijn nieuwe én pijnloze meting spoort talent op, individualiseert training en voorkomt blessures.
In het voetbal is alleen de grasmat groen
Wie ecologie en voetbal in één zin gebruikt, komt al snel uit bij de Engelse vierdeklasser Forest Green Rovers, in 2018 uitgeroepen tot eerste klimaatneutrale voetbalploeg ter wereld. Elders scoren de clubs maar weinig ecologische doelpunten.
Welke sport past bij je kind?
Alle jongens willen voetballen en alleen meisjes kiezen voor turnen. Cliché? Zeker. En vooral jammer als je weet dat heel wat kinderen hun sportpotentieel hoegenaamd niet ten volle benutten. Gelukkig kan het Sportkompas daar verandering in brengen.
Hoe kan je de winnaar van de koers voorspellen?
Het is een haast onmogelijke opdracht om de winnaar van een wielerwedstrijd te voorspellen. Je moet rekening houden met de vermoeidheid, de conditie, het favoriete weer en de tactiek van meer dan 150 renners en dan zwijgen we nog over valpartijen en lekke banden. Maar Steven Latré (UAntwerpen) heeft toch een statistisch model ontwikkeld waarmee je de pronostiek van je vrienden kan overtreffen. Hoe dat werkt, laten we hem zelf vertellen.
Wat doet sport met de mentale gezondheid van kinderen?
Terwijl groepssporters het best scoren op mentaal welzijn, hebben individuele sporters net meer mentale kwetsbaarheden dan niet-sporters. Dat blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie die de link tussen sport en mentaal welzijn bij kinderen onderzocht.
Virtuele sport zal gamers niet uit hun stoel krijgen
Kan een virtuele variant van padel of beachvolleybal jongeren aan het sporten krijgen? Vermoedelijk niet, meent sportinnovatie-onderzoekster Charlotte Van Tuyckom (Howest).
Waarom lui zijn ongezond is
Mensapen mogen lui zijn, wij mensen moeten bewegen om gezond te blijven. Fossiele vondsten helderen op wanneer en hoe dat fysiologische verschil is ontstaan.
Cafeïne in de sport: zes mythes ontmaskerd
Cafeïne: de een zweert bij de gezondheidsvoordelen, de ander noemt het schadelijk. In deze blog nemen we zes mythes onder de loep.