Technologie
Hoe het Nederlandse ASML de digitale revolutie gaande houdt
In 2025 is het zestig jaar geleden dat Gordon Moore, de Amerikaanse mede-oprichter van Intel, zijn befaamde Wet van Moore lanceerde. Die voorspelde dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar zal verdubbelen, wat nog steeds klopt. Hoe komen bedrijven als Taiwan Semiconductor, Intel en Samsung Electronics aan de machines die de meest geavanceerde microchips maken?
Een ster in een vat: ultieme energiebron, maar hoe voorkomen we dat het vat smelt?
Kernfusie als energiebron ligt volgens sommige critici altijd dertig jaar in de toekomst. Snelle computermodellen die de warmteafvoer voorspellen, zijn één van de sleutels om deze toekomstmuziek ooit te laten weerklinken.
Deze tekst wordt ooit getypt door een aap
En dat geldt niet alleen voor deze column, maar ook voor de hele website van Eos. En niet één keer, maar oneindig vaak!
De ziel van de saxofoon ontcijferen met een robot: de kracht van het mondstuk
De saxofoon, een Belgische uitvinding van Adolphe Sax, nadert zijn 180e verjaardag, maar de evolutie is de afgelopen 100 jaar tot stilstand gekomen. Tot nu! Enis Ukshini (UAntwerpen) bouwde een saxofoonrobot, een volautomatische saxofoonvirtuoos. De robot zal hem helpen bij het maken van betere mondstukvormen, die bepalend zijn voor het unieke geluid van de sax.
Van pacingplan tot podium: hoe data en AI renners beter maken
Vijf dagen voor zijn ritzege was wielrenner Victor Campenaerts nog oververmoeid, zo waarschuwden zijn fitheidsdata. Door de volgende dagen zoveel mogelijk krachten te sparen, kantelde de balans naar positief op de dag voor zijn overwinning. Een korte blik achter de schermen van data-analyse bij wielerteam Lotto Dstny.
Hoe artificiële intelligentie sport naar een hoger niveau kan tillen
Sneller, hoger, sterker, maar ook veiliger en spannender. Toepassingen met artificiële intelligentie breken ook in de sportwereld helemaal door. Zo kan een analyse van socialemediaberichten het wielrennen veiliger maken, en zegt zelfs het aantal milliseconden tussen twee hartslagen iets over de fysieke paraatheid van een atleet.
BrainGPT: hersenen upgraden met taalmodellen
De eerste klinische trials van Neuralink zouden een groot succes zijn. Een verlamde proefpersoon kon, na het implanteren van een Neuralink apparaat dat via elektrodes hersensignalen oppikt, een spelconsole aansturen met zijn gedachten. Communiceren we binnenkort via onze gedachten?
Beter reanimeren dankzij VR-training
Zou jij in staat zijn om iemand te reanimeren als die plots in elkaar zakt door een hartstilstand? Zelfs getrainde mensen voelen zich vaak terughoudend voelen om te handelen bij een echt noodgeval, bol van stress en chaos. Anne-Astrid Agten wil VR gebruiken om mensen beter voor te bereiden op zo'n noodsituatie.
Steelanol-bioreactor ArcelorMittal sterke maar geen definitieve oplossing voor groene transitie
De innovatieve bioreactor van het Gentse ArcelorMittal is een gamechanger voor de energietransitie in België. Maar in de koolstofneutrale toekomst van 2050 kan de nieuwe Steelanol-bioreactor misschien geen rol meer spelen. Dat besluiten wetenschappers bij EnergyVille.
Zijn generatieve AI-systemen echt creatief?
Generatieve AI is een kunstmatige intelligentie die nieuwe inhoud kan creëren, zoals tekst, afbeeldingen, muziek of zelfs videomateriaal. Zijn AI-systemen echt creatief of is het de mens die de machine op een creatieve wijze instructies geeft?
Brusselse tool laat robotarm bewegen met gedachten, zónder chirurgische ingreep
Onderzoekers van de VUB slaagden erin een niet-invasieve brain-computer interface te ontwikkelen. Daarmee kon een proefpersoon een robotarm aansturen met zijn brein.
Is AI een vloek of een zegen voor de muziekwereld?
Tegenwoordig kan iedereen in geen tijd zelf muziek componeren. Er bestaan applicaties die op basis van een enkele tekstaanwijzigingen nieuwe muziek genereren. Ook professionele muzikanten maken al een tijdje gebruik van artificiële intelligentie. Een vloek of een zegen voor de muziekwereld? In onze podcast vraagt Eos-redacteur Kim Verhaeghe het aan componist Mathias Coppens.
Warm metaal kan ook sterker zijn dan koud
IJzer moet je smeden als het heet is, aldus het gezegde. Want dan is het zachter en dus bewerkbaar. Maar in sommige situaties blijkt juist het omgekeerde het geval.
Europa’s plan B voor zonne-energie
Nieuwe, efficiëntere zonnecellen bieden perspectieven voor goedkope productie op grote schaal. En ze zijn ook duurzamer dan de huidige siliciumpanelen.
Hoe transformeer je tekst naar film uit het niets?
Artificiële intelligentie kan tegenwoordig met een tekstuele beschrijving een haarscherpe video genereren. Hoe werkt dat? Wiskundige Ann Dooms legt het uit.
Carmen Mazijn probeert discriminerende 'misrekeningen' van artificiële intelligentie te ontmaskeren
Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of niet? Zal je een lening krijgen voor je huis? En zelfs: word je een doelwit voor een bomaanslag? Steeds vaker helpt artificiële intelligentie (AI) om beslissingen te nemen. Maar die beslissingen zijn soms niet eerlijk, stelt onderzoeker Carmen Mazijn.
Een zijdezachte oplossing voor geluidsoverlast
Zijdestof kan geluid dempen, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Daarvoor weefden ze speciale kristallen in de stof.
Het beeldscherm van de toekomst
Er is een doorbraak in de ontwikkeling van de volgende generatie digitale beeldschermen.