Technologie
'Bedrijven smeken om STEM-profielen'
Dit jaar nemen tienduizenden scholieren deel aan de Vlaamse STEM Olympiade. Een decennium na de eerste wedstrijd is het toernooi noodzakelijker dan ooit.
Organen voor het eerst doorzichtig gemaakt
Een nieuwe microscopietechniek maakt intacte menselijke organen transparant. Dat laat onderzoekers toe om de onderliggende celstructuren in kaart te brengen.
De improviserende robot
Kan een artificieel intelligente robot improvisatietheater maken? Ja, dat bewijst chatbot ALeX met verve. Toch zorgen vooral zijn (of haar?) bij momenten onhandige antwoorden voor hilariteit.
Gevoelige sensoren verbeteren menselijke aanraking
Ultradunne sensoren zorgen ervoor dat gevoelige aanrakingen nauwkeurig gedetecteerd worden.
Radar als interface van de toekomst
Onderzoeksinstituut imec ontwikkelt een energiezuinige radar die zeer kleine bewegingen kan detecteren. De technologie opent een waaier aan nieuwe toepassingen, van het bedienen van een smartphone met een handzwaai tot het automatisch monitoren van de hartslag van een autobestuurder.
Brengt de vastestofbatterij het elektrisch rijden in een stroomversnelling?
Om elektrische auto’s echt te laten doorbreken, zal het rijbereik groter moeten worden. Daarvoor zou de beschikbaarheid van vastestofbatterijen wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn.
Van zout- naar drinkwater: dit systeem doet het snel en efficiënt
Destillatie van zeewater met behulp van zonnecellen kan zes liter drinkwater per uur per vierkante meter zonnecel opleveren.
'Ik publiceerde als vrijwilligster in Nature en Science, maar had geen positie aan de universiteit’
Charlotte Jacob is PhD-student en mandaatassistent aan het VIB-UAntwerp Centrum voor Medische Neurologie. In haar onderzoeksgroep werken veel vrouwen, maar dat is niet altijd zo geweest. Een interview met twee van haar voorbeelden die vertellen hoe het er in hun tijd aan toe ging.
Nooit meer file dankzij artificiële intelligentie
De toepassingen van artificiële intelligentie zijn eindeloos: van slimme protheses tot een virtuele barman, van het verkomen van voedselverspilling tot kankerdetectie. Vlogster Jacotte ontdekt het allemaal in het AI Experience Center in Brussel.
Robot zweet om oververhitting te voorkomen
Wij mensen zweten om ons lichaam af te koelen. Robots kunnen het nu ook – zelfs drie keer efficiënter.
De Nieuwe Sluis Terneuzen wordt één van de grootste ter wereld
In Terneuzen verrijst een indrukwekkende zeesluis, onder meer om de Gentse haven beter te verbinden met de Noordzee. De bouw belooft een herculeswerk te worden, met honderdduizenden kubieke meter beton en tienduizenden tonnen staal.
Leerlingen en leerkrachten maken zich op voor de Vlaamse STEM Olympiade
Jacotte bezoekt het Sint-Jozefscollege in Aarschot, waar de eerste leerlingen de voorronde van de Vlaamse STEM Olympiade 2020 tackelen.
Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?
Hoe wordt artificiële intelligentie ontwikkeld? Is de werking vergelijkbaar met die van ons brein? Hoe kunnen we een stad slim maken? Gaan we straks bij een computer op consultatie? Worden we er ooit beste vrienden mee? En is de angst dat computers straks de wereld overnemen terecht? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan computerwetenschapper Steven Latré van de Universiteit Antwerpen en imec.
Wat is technowetenschap?
Amerikaanse wetenschappers hebben levende 'robots' gemaakt op basis van stamcellen van kikkers. Dit is een goed voorbeeld van wat technowetenschap wordt genoemd.
Krijgt onze psyche een digitaal leven na de dood?
Als we onze hersenen kunnen digitaliseren, hebben we het eeuwige leven. Maar er zijn nog twee grote hindernissen.
Geruisloos door de geluidsmuur
Is het mogelijk de geluidsbarrière te doorbreken zonder luide knal? De NASA gaat het uittesten met een bijzonder vliegtuig.
75,6 GB op 2 millimeter glas
Een kwartsglasplaatje met een dikte van 2 millimeter: meer is niet nodig om de originele Superman-film, goed voor 75,6 GB, op te slaan.
Leidt DNA-onderzoek tot doorbraak in onderzoek bende van Nijvel?
Honderden verdachten en slachtoffers is gevraagd om DNA af te staan in het onderzoek naar de bende van Nijvel, die in de jaren 1980 angst zaaide in België. Wat kun je aflezen uit DNA? We vroegen het aan Peter Claes van de KU Leuven.