Wim Swinnen
Wim Swinnen was in een vorig leven rockjournalist en verkeerde tot voor kort in de waan dat wetenschap en muziek als een tang op een varken zouden passen.
Meest behandelde onderwerpen:
Vaarwel wegwerpmaatschappij, welkom circulaire economie?
Grondstoffen en goederen recyclen of hergebruiken vermindert de druk op het milieu. Ook het klimaat profiteert van de circulaire economie. Maar krijgen we de kringloop ooit helemaal gesloten?
‘Lekker is geen toeval’
Waarom proeven we wat we proeven? De Nederlandse restauranthouder en wetenschapper Peter Klosse doet al twintig jaar onderzoek naar smaak. ‘Onze smaakdefinitie is aan herziening toe. Er is een paradigmashift nodig.’
'Kook elektrisch en vervang kaarsen door ledkaarsjes'
Ook binnenshuis worden we blootgesteld aan fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Experts waarschuwen voor de gezondheidseffecten van fijnstof in huis.
'Ik denk niet dat we alzheimer ooit kunnen genezen'
Haar hele carrière heeft Christine Van Broeckhoven onderzoek gedaan naar de ziekte van Alzheimer. Mettertijd ondervond ze dat de ziekte complexer is dan ze aanvankelijk had gedacht. 'Hoe meer inzicht we krijgen in deze hersenaandoening, hoe groter de onzekerheid wordt.'
De do's en don'ts van een goede ruzie
Jezelf voornemen minder ruzie te maken met je partner lijkt een goed idee. Maar dat is het niet. Kibbelen is goed voor een koppel: het is verrijkend en brengt je dichter bij elkaar. Als je het goed doet, tenminste.
‘Regulering van drugs wordt onvermijdelijk’
De oorlog tegen drugs heeft een rampzalig effect, aldus Tom Decorte, hoogleraar criminologie (UGent). Door het repressieve beleid wordt de illegale drugshandel alleen maar lucratiever. Het aantal drugsgebruikers blijft stijgen, drugsverslaving wordt een steeds groter probleem en de overheid heeft van langsom minder vat op criminele drugsnetwerken. ‘Dit beleid is contraproductief en criminogeen: het werkt méér misdaad in de hand.’
‘Je wil niet dat iemand je liefheeft als een paar mooie schoenen’
We zijn nog nooit zo mooi en tegelijkertijd zo ontevreden over ons uiterlijk geweest als vandaag. Volgens psycholoog Liesbeth Woertman is het lichaam de nieuwe identiteitsverlener in onze samenleving.
Dankzij een innovatieproject in de Antwerpse haven kleurt chemie (een beetje) groen
De chemische industrie verduurzamen. Dat is de missie van BlueChem, een ambitieus initiatief om start-ups te helpen bij innovaties in chemie en kunststoffen. We lichten er enkele projecten uit.
'We moeten naar een mix van fysiek en afstandsonderwijs'
Zes maanden schoolse achterstand. Dat is naar schatting het effect van de coronacrisis op kwetsbare leerlingen. Wat kunnen we leren uit de ervaringen met afstandsonderwijs en hoe zal de school van morgen eruit zien?