Wim Swinnen
Wim Swinnen was in een vorig leven rockjournalist en verkeerde tot voor kort in de waan dat wetenschap en muziek als een tang op een varken zouden passen.
Meest behandelde onderwerpen:
“We lopen steeds minder risico om dement te worden”
Ondanks de stijgende levensverwachting is dementie niet in opmars. “Wel integendeel”, stelt Arfan Ikram, hoofdonderzoeker van de spraakmakende Rotterdam Study over de dalende incidentie van de gevreesde hersenziekte.
‘Zeewierextracten kunnen de Belgische wijnbouw duurzamer maken’
Belgische wijn heeft de wind in de zeilen. Met een productie van drie miljoen liter, een verdubbeling vergeleken met het jaar voordien, was 2022 een recordjaar. Maar volgens onderzoeker Johan Yssel (KU Leuven, Stellenbosch University, Zuid-Afrika) kan de klimaatverandering roet in het eten gooien.
Logopedie voor transgenderpersonen: ‘Stemgeluid heeft een grote sociale betekenis’
We hebben van nature een specifiek stemgeluid, bijvoorbeeld veeleer vrouwelijk dan mannelijk. Ligt dat vast in ons DNA of valt er een mouw aan te passen? Voor transgender personen, die hun stem met hun veranderde uiterlijk willen laten matchen, is er goed nieuws.
Logopedie voor transgender personen
Dat je stemgeluid belangrijk is, wist Margaret Thatcher al. Toen ze Brits premier werd, kreeg ze stemtraining om lager te praten en op die manier meer autoriteit en macht uit te stralen. Ook voor transgender personen betekent de aanpassing van hun stem vaak een belangrijke stap in hun transitie.
Zin en onzin van zittenblijven: ‘Vooral in het secundair onderwijs kan de psychologische impact ernstig zijn’
Een leerjaar overdoen, het klinkt logisch als je niet geslaagd bent. Maar welke gevolgen heeft zittenblijven op leerprestaties op de lange termijn, de doorstroming naar hoger onderwijs en de sociaal-emotionele ontwikkeling?
‘In de dagelijkse dingen schoonheid vinden. Dat is de kunst van het leven’
Tevredenheid lijkt niet meer van deze tijd. Toch is er volgens psychiater Dirk De Wachter hoop. ‘De maatschappij is op zoek naar een nieuw evenwicht tussen prestatiegericht zijn en welzijn. De essentie is zorgzaam omgaan met elkaar.’
Ik denk, dus ik communiceer
Een Amerikaanse man die verlamd is kan weer communiceren dankzij een hersenimplantaat. De man spelt in zijn hoofd de woorden en een algoritme zet de hersengolven om in geschreven letters. Zullen verlamde patiënten binnen enkele jaren gewoon kunnen deelnemen aan een gesprek?
‘Een beetje bevolkingskrimp op wereldniveau zou zeker niet erg zijn’
Vandaag wordt officieel de 8 miljardste mens geboren. Daar komen nog bijna 2 miljard mensen bij. Toch duikt het gemiddelde kindertal per vrouw onder de grens waarop de populatie stabiel blijft. Begint de wereldbevolking deze eeuw al te krimpen?
“Taal is het product van onze vriendelijkheid”
Waarom kunnen mensen praten en apen niet? Cognitief neurowetenschapper Rogier Mars zoekt naar verschillen in het brein tussen mens en dier. “Mensen moeten samenwerken om te overleven, en dan is communicatie cruciaal.”