Wim Swinnen
Wim Swinnen was in een vorig leven rockjournalist en verkeerde tot voor kort in de waan dat wetenschap en muziek als een tang op een varken zouden passen.
Meest behandelde onderwerpen:
Kanker en infecties te lijf met schimmels en bacteriën
Een koffielepel bodem bevat meer organismen dan er mensen zijn op aarde. Onder andere bacteriën en schimmels onder onze voeten leveren driekwart van alle medicijnen. Van antibiotica en antidepressiva tot kankergeneesmiddelen.
Waarop moet je letten wanneer je een school voor je kind kiest?
Overtreffen Steiner en Freinet de traditionele scholen? En welke onderwijsmethode is de beste? Pedagoog Pedro De Bruyckere kent de antwoorden.
Waarom we zo graag uitstellen
Uitstelgedrag kan funeste gevolgen hebben. Waarom doen we dan zo vaak iets anders dan wat we horen te doen?
Hoe raakt het verkeer van het verkeerde pad?
België is recordhouder in files. De overheid investeert miljarden in de infrastructuur om de verkeersknoop te ontwarren. Maar zet dat zoden aan de dijk?
Help de schelp
Aangespoelde schelpen vertellen veel over klimaatverandering en milieuvervuiling. Twee amateurbiologen wijzen op de bedreigingen voor het mariene schelpdierenbestand.
De belofte van blockchain
Wie voorbij de bitcoin-hype kijkt, vindt een technologie die een grotere impact kan hebben dan het internet. Volgens sommige experts kan blockchain een betrouwbaar alternatief vormen voor banken. Maar Google en andere giganten liggen op de loer.
Zo werkt blockchain
Hoe kan je digitaal geld of om het even welke vorm van digitale informatie veilig heen en weer zenden over een gedecentraliseerd netwerk vol onbekenden die geen enkele reden hebben om elkaar te vertrouwen? Door de transacties bij te houden in een permanent kasregister waarin een individu niet op eigen houtje wijzigingen kan aanbrengen.
‘Onze soort is succesvol omdat we patronen herkennen’
Als kind verslond Max Cooper boeken van Stephen Hawking. Vandaag is hij als dj en producer wereldwijd bekend voor zijn wetenschappelijke benadering van muziek. ‘Ik hou van de onvoorspelbaarheid waarmee algoritmes muzikale structuren creëren.’