Wim Swinnen
Wim Swinnen was in een vorig leven rockjournalist en verkeerde tot voor kort in de waan dat wetenschap en muziek als een tang op een varken zouden passen.
Meest behandelde onderwerpen:
Een pilletje tegen eenzaamheid
Neurowetenschappers hebben een gebied in het brein ontdekt dat gevoelens van eenzaamheid opwekt. Krijgen we binnenkort medicijnen voorgeschreven om ons ‘vrolijk zonder jou’ te voelen?
'We weten weinig over het zelfbeeld van mensen met autisme'
De klassieke test om perspectiefneming bij personen met autisme te onderzoeken volstaat niet altijd. Psycholoog Annabel Nijhof ontwierp een nieuwe variant.
‘Een schooljaar verliezen is geen optie’
De coronapandemie heeft een niet te onderschatten impact op het onderwijs. Leerachterstand en ongelijkheid tussen leerlingen dreigen dramatische proporties aan te nemen. Hoe kan de schade worden beperkt?
Krijgt onze psyche een digitaal leven na de dood?
Als we onze hersenen kunnen digitaliseren, hebben we het eeuwige leven. Maar er zijn nog twee grote hindernissen.
Verkoop tweedehands e-boeken blijft verboden
Mag je e-boeken zonder toestemming van de auteur doorverkopen? Nee, zo besliste het Hof van Justitie, de hoogste Europese rechtbank. ‘Wellicht blijft nu ook de herverkoop van tegen betaling aangeschafte digitale muziek- en filmbestanden illegaal’, aldus Simon Geiregat (FWO, UGent).
Dit zijn de voor- en nadelen van energie uit biomassa
De verbranding van hout om elektriciteit op te wekken, roept kritiek op. Het idee van die biomassa zit nochtans goed.
'Als vaccinbedrijven wat meer durfden, dan was ons universeel griepvaccin allang op de markt'
Walter Fiers (88), pionier van de Vlaamse biotechnologie, is zondag overleden. De hoogleraar moleculaire biologie wijdde zijn carrière grotendeels aan het ontwikkelen van een universeel griepvaccin. Onze redactie sprak hem in 2018 over het vaccin.
‘Noem deze migranten geen klimaatvluchtelingen’
Door de klimaatverandering worden steeds meer mensen gedwongen hun woonplaats te verlaten. Tegen 2050 zijn ze met naar schatting 150 miljoen. Een gigantische groep, waarvoor een internationaal juridisch kader vooralsnog ontbreekt. ‘Lang niet iedereen komt in aanmerking voor erkenning en bescherming.’
Vers of niet? Je smartphone weet het
De luchtkwaliteit meten en de versheid van voedsel controleren doen we straks met onze smartphone. Het geheim? Een ingebouwde microspectrometer, die licht op nanoschaal analyseert.