Wiskunde is Sexy
Archimedes reageerde geprikkeld toen een Romeinse soldaat hem stoorde bij een meetkundige schets op het strand van Syracuse. Hij wilde zijn zandberekening niet zomaar achterlaten en betaalde die weigering met zijn leven. Wiskunde: onverantwoord interessant!
Wat bezielt toch sommige mensen om hun leven (of toch zeker hun nachtrust) op te offeren voor deze femme fatale van de wetenschappen? Met veel plezier zoeken we het voor u op.
Aan de andere kant heeft de wiskunde te kampen met een muf en saai imago. Misschien is dit omdat het vak soms wel een beetje ontoegankelijk is, zelfs voor andere wiskundigen. Daaraan wordt de laatste tijd iets gedaan: er verschijnen meer en meer wiskunde-populariserende boeken op de markt. Zelden geraken die boeken tot in onze betere boekhandels, en hoe kan je dan weten dat ze bestaan? Wij helpen je hierbij een handje.
Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx (niet op de foto) doceren wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Rudi is ook verbonden met het departement Wiskunde-Informatica van de Universiteit Antwerpen en Paul is onderzoeker aan het departement Computerwetenschappen van de KULeuven. Paul is ook redacteur van Pythagoras (www.pyth.eu), het wiskundetijdschrift voor liefhebbers.
Meest behandelde onderwerpen:
MegaFavoriete Getallen
Het moet niet al 7 zijn wat de klok slaat... Ook getallen groter dan een miljoen verdienen het om als favoriet bestempeld te worden!
MathsJammen tijdens de lockdown
Al enige maanden missen een handvol Vlamingen de maandelijkse MathsJam die doorgaat in hartje Antwerpen.
MathsJam, een activiteit voor jong en oud, waar vooral gepuzzeld en gesocialised wordt. Dat laatste kan nu net wat minder, dat eerste doen we dan maar thuis.
Eva, o lief, o zoete hartedief, uw blauwe oogen zijn wreed bedrogen
Alweer een jaar is gepasseerd, en alweer zijn er records gebroken. Ofte: 63420264278. Deze opeenvolging van cijfers komt alvast niet voor in de eerste 200 decimalen van het getal pi, maar ergens verder door zeker wel. Na pijama-dag volgt pi-dag.
De eeuwige kopzorgen van een schrikkeldag
Schrikkeldagen zijn net wat ingewikkelder dan een keer in de vier jaar een dag toevoegen. Ze bezorgen wiskundigen, wetenschappers, wereldleiders en kalendermakers al eeuwenlang kopzorgen.
Wat gebeurde er in 2019 op wiskundig hypervlak?
Een wiskundige terugblik op 2019.
Wat maakt 2020 zo uniek?
Behalve dan natuurlijk het feit dat het jaartal wel erg mooi oogt, zeker in combinatie met 0101: 01012020, en dan hebben we het nog niet over Lichtmis: 02022020, een palindroomdag (wat geleden was van 20 februari 2002).
Over coureurs, brouwers en heksen
Inderdaad, we zien de Tour de France 2019 als een aanleiding om over wiskunde te praten.
De draak van Daenerys, Archimedes en het volume van een bol
De gemiddelde leerling zal zich uit zijn schoollessen Archimedes vooral herinneren als de naakte man die uit zijn bad sprong terwijl hij Eureka riep, en niet zozeer als wiskundige. Twee eeuwen na zijn dood vond Cicero het graf van Archimedes, en beschreef hij een grafsteen met een reliëftekening van een bol in een cilinder. Dit kan kloppen want van al zijn ontdekkingen was Archimedes het meest trots op zijn formule om het volume van een bol te berekenen. Eigenlijk was hij vooral trots op de methode waarmee hij de volumes van de bol, de kegel en de cilinder wist te vergelijken met elkaar.
Pi-dag - the long version
Een overzicht van 10 jaar pi-weetjes.