Wiskunde is Sexy
Archimedes reageerde geprikkeld toen een Romeinse soldaat hem stoorde bij een meetkundige schets op het strand van Syracuse. Hij wilde zijn zandberekening niet zomaar achterlaten en betaalde die weigering met zijn leven. Wiskunde: onverantwoord interessant!
Wat bezielt toch sommige mensen om hun leven (of toch zeker hun nachtrust) op te offeren voor deze femme fatale van de wetenschappen? Met veel plezier zoeken we het voor u op.
Aan de andere kant heeft de wiskunde te kampen met een muf en saai imago. Misschien is dit omdat het vak soms wel een beetje ontoegankelijk is, zelfs voor andere wiskundigen. Daaraan wordt de laatste tijd iets gedaan: er verschijnen meer en meer wiskunde-populariserende boeken op de markt. Zelden geraken die boeken tot in onze betere boekhandels, en hoe kan je dan weten dat ze bestaan? Wij helpen je hierbij een handje.
Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx (niet op de foto) doceren wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Rudi is ook verbonden met het departement Wiskunde-Informatica van de Universiteit Antwerpen en Paul is onderzoeker aan het departement Computerwetenschappen van de KULeuven. Paul is ook redacteur van Pythagoras (www.pyth.eu), het wiskundetijdschrift voor liefhebbers.
Meest behandelde onderwerpen:
Speurtocht in Pisa
Leonardo van Pisa, bijgenaamd Fibonacci, is vooral bekend door zijn rij van Fibonacci. Ten onrechte minder bekend is het feit dat hij in Europa een revolutie veroorzaakte met zijn boek Liber Abaci (1202). Keith Devlin schreef er een boek over en ging op zoek naar sporen van Fibonacci in Italië en meer bepaald in Pisa, waar hij geboren is.
De vaas van de Sluse
Veel drinken is de boodschap, bij warm weer. En zorg ervoor dat je steeds drinken bij je hebt. Daarvoor is een niet al te zware beker die je kan vullen met oneindig veel water uitermate geschikt. Een wiskundige kijk op de zaak.
Yves Meyer, de vader van de wavelets
Vandaag kende de Noorse Wetenschapsacademie de vijftiende Abelprijs toe aan Yves Meyer. Een inhoudelijk portret van zijn verwezenlijkingen.
MathsJam! Allen daarheen
Voor mensen die (al dan niet in het geniep) enorm kunnen genieten van wiskunde, van puzzels, van raadsels, zijn er sinds maart 2016 in Vlaanderen nieuwe mogelijkheden om zich te outen. Elke voorlaatste dinsdag van de maand wordt er namelijk op verschillende plaatsen een Mathsjam gehouden.
2017: het jaar van de luie pizzatraiteur
Je hebt het misschien al gehoord op een recente nieuwjaarsreceptie, misschien wel van een collega die je tijdens het gewone werk nooit durft aan te spreken: 2017 is een pizzagetal!
10223 is dus geen Sierpinski-getal, nog vijf te gaan
Op 6 november van dit jaar werd openbaar gemaakt dat de Hongaar Peter Szabolcs op 31 oktober een nieuw priemgetal gevonden had: 10223×231172165+1. Dit is met zijn 9383761 cijfers het zevende grootste priemgetal dat de mens ooit ontdekt heeft.
Boeken: voor elk wat wils!
Naar jaarlijkse traditie een vakantieblog met korte besprekingen van enkele goede boeken.
Wiskundige mijmeringen bij een badkamer
Over allerlei soorten betegelingen.
De man die bijna Belg was
Eugène Catalan is een minder bekende naam onder de wiskundigen, en toch heeft hij zijn stempel gedrukt, o.a. met de getallenrij van Catalan, de constante van Catalan en het vermoeden van Catalan.