Wiskunde is Sexy
Archimedes reageerde geprikkeld toen een Romeinse soldaat hem stoorde bij een meetkundige schets op het strand van Syracuse. Hij wilde zijn zandberekening niet zomaar achterlaten en betaalde die weigering met zijn leven. Wiskunde: onverantwoord interessant!
Wat bezielt toch sommige mensen om hun leven (of toch zeker hun nachtrust) op te offeren voor deze femme fatale van de wetenschappen? Met veel plezier zoeken we het voor u op.
Aan de andere kant heeft de wiskunde te kampen met een muf en saai imago. Misschien is dit omdat het vak soms wel een beetje ontoegankelijk is, zelfs voor andere wiskundigen. Daaraan wordt de laatste tijd iets gedaan: er verschijnen meer en meer wiskunde-populariserende boeken op de markt. Zelden geraken die boeken tot in onze betere boekhandels, en hoe kan je dan weten dat ze bestaan? Wij helpen je hierbij een handje.
Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx (niet op de foto) doceren wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Rudi is ook verbonden met het departement Wiskunde-Informatica van de Universiteit Antwerpen en Paul is onderzoeker aan het departement Computerwetenschappen van de KULeuven. Paul is ook redacteur van Pythagoras (www.pyth.eu), het wiskundetijdschrift voor liefhebbers.
Meest behandelde onderwerpen:
Een pracht van een priemgetal
Eind vorig jaar werd alweer een nieuw "grootste" priemgetal gevonden.
Waarom krijg je niet altijd wat je wilt?
Ook in de wiskunde, de meest logisch samenhangende wetenschap, slagen we er niet altijd in om te bewijzen wat we willen bewijzen, en dan hebben we het niet over de gevallen zoals de Riemann-hypothese waar wiskundigen het bewijs maar niet van vinden, maar wel over stellingen (?) waar geen bewijs voor is.
Hoe wiskunde de discussie rond VAR-beslissingen nog pittiger maakt
De videoscheidsrechter lag tijdens het afgelopen WK weer meermaals onder vuur. Wiskundigen Rudi Penne en Paul Levrie leggen uit hoe de wiskunde de VAR kan helpen. Door op een groot schaakbord te voetballen, bijvoorbeeld.
De wet van Stigler en de complexe getallen
De wet van Stigler verkondigt dat een uitvinding, een formule of een principe meestal naar de verkeerde persoon vernoemd wordt, dus niet naar de ontdekker. Bij de complexe getallen vinden we hiervan vele voorbeelden. Een reden voor ons om het verhaal van de complexe getallen te brengen.
Pi-day is upon us
Het is vandaag 14 maart.
Wie was José de Bronckhorst?
Tot 20 mei loopt er in het Mundaneum in Mons een tentoonstelling over cryptografie. Een verslag.
De grapjes van Edward Elgar
Over Edward Elgar en zijn codes. Zijn meest bekende enigma zit natuurlijk in de Enigmavariaties opus 36. Maar daarmee houdt het niet op. Meer dan 100 jaar later zijn de codebrekers nog steeds `flabbergasted'.
De zomer van de vijfhoeken
Dankzij het werk van een 37-jarige wiskundige kennen we sinds afgelopen zomer eindelijk de volledige lijst van convexe vijfhoeken voor vloerbedekkingen met 1 tegel, de laatste hindernis om alle convexe veelhoeken te kennen voor 1-tegel-patronen.
Rekenen maar!
Voor de komst van de computers gebeurden vele berekeningen met de hand ... of gewoon uit het hoofd. Op die manier werden bijvoorbeeld tabellen met priemgetallen samengesteld, of goniometrische tabellen, of logaritmentafels. Meer dan eens werd daarvoor de hulp van een rekenwonder ingeroepen.