Wiskunde is Sexy
Archimedes reageerde geprikkeld toen een Romeinse soldaat hem stoorde bij een meetkundige schets op het strand van Syracuse. Hij wilde zijn zandberekening niet zomaar achterlaten en betaalde die weigering met zijn leven. Wiskunde: onverantwoord interessant!
Wat bezielt toch sommige mensen om hun leven (of toch zeker hun nachtrust) op te offeren voor deze femme fatale van de wetenschappen? Met veel plezier zoeken we het voor u op.
Aan de andere kant heeft de wiskunde te kampen met een muf en saai imago. Misschien is dit omdat het vak soms wel een beetje ontoegankelijk is, zelfs voor andere wiskundigen. Daaraan wordt de laatste tijd iets gedaan: er verschijnen meer en meer wiskunde-populariserende boeken op de markt. Zelden geraken die boeken tot in onze betere boekhandels, en hoe kan je dan weten dat ze bestaan? Wij helpen je hierbij een handje.
Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx (niet op de foto) doceren wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Rudi is ook verbonden met het departement Wiskunde-Informatica van de Universiteit Antwerpen en Paul is onderzoeker aan het departement Computerwetenschappen van de KULeuven. Paul is ook redacteur van Pythagoras (www.pyth.eu), het wiskundetijdschrift voor liefhebbers.
Onze favoriete wiskundigen
De geschiedenisboeken van de wiskunde puilen uit met knappe koppen en hun belangrijke bijdrages. Maar wie is nu de populairste, de indrukwekkendste of de meest tot de verbeelding sprekende wiskundige aller tijden? Wij opteren alvast voor deze illustere figuren.
Zie, 'k geef u thans, geleerden en leeken, ouden van dagen, frissche studenten ...
... weinige regeltjes, die mij zijn gebleken, vaak nuttig te werken voor tal van docenten. Zie nu hoeveel decimalen! Ja hoor, het is weer pi-dag!
Twintig weetjes over pi
Wist je dat 14 maart de internationale dag van de wiskunde is? Waarom precies die dag? 14 maart of 3/14 wordt al een hele tijd gevierd door wiskundigen over de hele wereld, als pi-dag, want $\pi$ = 3.14...
Miró, 108 dagen rekenen en andere pi-weetjes
Het is pi-dag! Wiskundebloggers Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx zetten twaalf interessante pi-weetjes op een rij.
De kloof tussen taal en wiskunde gedicht
Naar aanleiding van de nationale gedichtendag schrijven de wiskundebloggers over hun favoriete (wiskunde)gedichten.
Olympische lichamen, sterren en een ring
Geen fans in het stadion, maar wel miljoenen kijkers thuis voor de buis om de openingsceremonie van de 32e Olympische Spelen in Tokyo te volgen. Zoals steeds een hele show, waarbij de Japanners deze keer uitpakten met onder meer een technisch hoogstandje met 1824 drones. Maar de eerste halve minuut van het spektakel was al meer dan genoeg om onze wiskundige honger weer voor even te stillen.
Oneindig vele priemgetallen blijken hypercijfergevoelig
Hoe eenzaam kan een priemgetal zijn? Niet enkel kunnen ze omgeven worden door priemwoestijnen, ze kunnen ook aan cijfergevoeligheid lijden waardoor andere priemgetallen zo goed als onbereikbaar worden. In 2020 ontdekte Michael Filaseta van de universiteit van South Carolina een nog meer extreme contactstoornis bij sommige priemgetallen: zij bleken hypercijfergevoelig. Dit jaar bewees hij bovendien dat dit helemaal geen zeldzaam fenomeen is. Maar omdat ze zich enkel bij heel grote priemgetallen manifesteert, bleef deze eigenschap tot nu toe onder de radar.
Er schuilen meerdere Nobelprijswinnaars in Roger Penrose
Op 10 december ontvangt de bijna 90-jarige Roger Penrose in Stockholm de Nobelprijs voor Natuurkunde. Maar zijn licht reikt veel verder dan zwarte gaten en ruimte-tijd-singulariteiten. Volgens ons komt Penrose in aanmerking voor minstens drie andere prijzen, helaas niet opgenomen in het bestek van de Zweedse Koninklijke Academie voor Wetenschappen.
Wiskundigen à la carte
We mogen dan misschien voorlopig even niet op restaurant, maar wij presenteren u een wiskundige menukaart om duimen en vingers bij af te likken!