Arno De Wispelaere
Arno De Wispelaere is redacteur en eindredacteur voor Eos Magazine en Eos online. Hij schrijft vooral over archeologie - het verleden - en technologische thema’s - de toekomst. Daarnaast is Arno zeer geïnteresseerd in sport. Zo is hij in zijn vrije tijd een fervent wielrenner.
Twitter: @Arnodw
E-mail: arno.dewispelaere@cascade.be
Meest behandelde onderwerpen:
Komeetlanding was een succes
Het is gelukt. Rosetta-lander Philae maakte woensdag rond 17 uur onze tijd een geslaagde landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Astronomen spreken van een historische gebeurtenis voor de ruimtevaart.
Muziekonderzoek in beweging
Muziek, beweging en emoties liggen in elkaars verlengde. Het Gentse Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek, kortweg het IPEM, neemt die verbanden uitgebreid onder de loep, wat tot verrassende inzichten en toepassingen leidt.
Van klei tot baksteen
Tijdens de middeleeuwen haalden werklieden klei uit de grond, die ze ter plekke tot baksteen verwerkten in speciale baksteenovens. Mogelijk liggen er resten van zulke ovens onder de grond op een site in Veurne.
Een duik in de middeleeuwen
Na de Tweede Wereldoorlog groeven archeologen duizenden stenen, skeletten, glasscherven en tegels op van de middeleeuwse abdij Ten Duinen in Koksijde.
Romeinen in de polders
Begin dit jaar ontdekten archeologen een Romeinse nederzetting op een weiland in Ramskapelle, bij Knokke-Heist. Deze zomer starten er opgravingen die aan het licht moeten brengen wie er destijds woonde en hoe het volk overleefde in het grillige polderlandschap.
Nieuwe griepvoorspeller leert uit het verleden
Een nieuw computermodel zou de evolutie van het griepvirus kunnen voorspellen. 45 jaar aan verzamelde gegevens helpen daarbij. Een belangrijke ontdekking, die wellicht voor betere griepvaccins kan zorgen.
Robotenkel benadert de realiteit
Een nieuw exoskelet bootst de natuurlijke voetbewegingen na. Daar zorgen elastische sensoren en door lucht aangedreven spieren voor.
Van Klein-Sinaai naar Stonehenge
Media uit binnen- en buitenland wilden weten hoe Philippe De Smedt de contouren van een middeleeuws gebouwencomplex had gedetecteerd … zónder de volledige site bloot te leggen. Een prestatie die de Gentse bio-ingenieur bij Stonehenge mag overdoen. De Smedt is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.
Zo worm, zo mens
Een wormpje van één millimeter bewijst dat de menselijke leermechanismen al honderden miljoenen jaren oud zijn. Isabel Beets van de KU Leuven ontdekte dat een specifiek signaalmolecule bij de mens een verwant molecule heeft bij dat wormpje. Beets is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.