
Arno De Wispelaere
Arno De Wispelaere is redacteur en eindredacteur voor Eos Magazine en Eos online. Hij schrijft vooral over archeologie - het verleden - en technologische thema’s - de toekomst. Daarnaast is Arno zeer geïnteresseerd in sport. Zo is hij in zijn vrije tijd een fervent wielrenner.
Twitter: @Arnodw
E-mail: arno.dewispelaere@cascade.be
Meest behandelde onderwerpen:


Romeinen in de polders
Begin dit jaar ontdekten archeologen een Romeinse nederzetting op een weiland in Ramskapelle, bij Knokke-Heist. Deze zomer starten er opgravingen die aan het licht moeten brengen wie er destijds woonde en hoe het volk overleefde in het grillige polderlandschap.


Nieuwe griepvoorspeller leert uit het verleden
Een nieuw computermodel zou de evolutie van het griepvirus kunnen voorspellen. 45 jaar aan verzamelde gegevens helpen daarbij. Een belangrijke ontdekking, die wellicht voor betere griepvaccins kan zorgen.


Robotenkel benadert de realiteit
Een nieuw exoskelet bootst de natuurlijke voetbewegingen na. Daar zorgen elastische sensoren en door lucht aangedreven spieren voor.

Van Klein-Sinaai naar Stonehenge
Media uit binnen- en buitenland wilden weten hoe Philippe De Smedt de contouren van een middeleeuws gebouwencomplex had gedetecteerd … zónder de volledige site bloot te leggen. Een prestatie die de Gentse bio-ingenieur bij Stonehenge mag overdoen. De Smedt is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.

Zo worm, zo mens
Een wormpje van één millimeter bewijst dat de menselijke leermechanismen al honderden miljoenen jaren oud zijn. Isabel Beets van de KU Leuven ontdekte dat een specifiek signaalmolecule bij de mens een verwant molecule heeft bij dat wormpje. Beets is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.

De lens van de toekomst
Een contactlens met een ingebouwd lcd-display: het klinkt als sciencefiction, maar dankzij Jelle De Smet is het (bijna) realiteit. ‘Het idee om een schermpje te monteren op een contactlens leek mij ongelofelijk cool.’ De Smet is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.

De wiskunde van het cybertijdperk
Cybercriminaliteit bestrijden met digitale watermerken of historische schilderijen analyseren op de computer: de specialisaties van Ann Dooms (VUB) en haar team zijn breed uitgewaaierd. Dooms is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.

Nederlandse wildernis op het witte doek
Minihelikopters, fluisterboten, camerahutten: de makers van De Nieuwe Wildernis haalden alles uit de kast voor een documentaire over het wilde leven in de Flevolandse Oostvaardersplassen.