Een opname op intensive care hakt er zwaar in
Driekwart van de patiënten die met covid-19 op de intensive care terechtkomen, ervaart een jaar na de opname nog altijd lichamelijke, mentale en/of cognitieve klachten.
Driekwart van de patiënten die met covid-19 op de intensive care terechtkomen, ervaart een jaar na de opname nog altijd lichamelijke, mentale en/of cognitieve klachten.
In deze contreien is zonlicht lang niet altijd een gegeven. Windturbines die klein genoeg zijn om in je tuin te installeren lijken een goede aanvulling te vormen op zonne-energie. Maar die strategie heeft zo haar gebreken.
Als we tegen 2050 9,7 miljard mensen willen voeden, moeten we snel handelen. Genetisch gemodificeerde gewassen kunnen een oplossing bieden. Tenminste, als de publieke opinie aan de kant van de wetenschap staat.
We willen kinderen vooral laten uitgroeien tot productieve volwassenen die bijdragen aan ons bruto binnenlands product. Pedagoog Michel Vandenbroeck klaagt die enge visie aan en pleit voor meer ideologie in de pedagogie.
Hoe ontstonden de eerste sterren in het universum? Bestaat er leven buiten onze planeet? Maar vooral: hoe zal de James Webb ruimtetelescoop deze vragen proberen beantwoorden? De Educated Idiots zoeken het uit.
Een studie werpt nieuw licht op de vraag waarom sommige mensen geen covid-19 krijgen, ook niet als ze samenleven met iemand die besmet is. De proefpersonen bleken een verhoogd aantal T-cellen te hebben, dat zijn afweercellen die deel uitmaken van onze immuniteit, vermoedelijk door een eerdere infectie met een eenvoudig verkoudheidsvirus.
Patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom zijn soms jaren op de sukkel voor ze de juiste diagnose krijgen en geholpen worden. Gastro-enteroloog en hepatoloog Heiko De Schepper maakte het zijn missie om dat gebrek aan informatie weg te werken.
Een nieuw onderzoek kan een keerpunt zijn in de strijd tegen MS.
Je omgeving speelt een grote rol in hoe je je voelt, maar wist je dat je kan trainen om zelf meer controle te krijgen over jouw geluk? Psychologe Daphne van den Boogaard (Universiteit Gent) ontwikkelde hiervoor met haar collega's het online trainingsprogramma "LifeCraft".
Zwarte gaten worden vaak afgeschilderd als destructieve monsters die alles wat te dichtbij komt opslokken, maar bij nieuw onderzoek met de Hubble-ruimtetelescoop spelen ze een minder kwaadaardige rol.
Door de gigantische onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan werd de eilandenstaat Tonga zo goed als afgesneden van de buitenwereld. De eruptie veroorzaakte ook enkele vloedgolven, waarop andere landen in Polynesië een tsunami-alarm afkondigden.
Immuuntherapie brak pas ongeveer tien jaar geleden door, maar heeft al geleid tot een Nobelprijs. Deze revolutionaire manier om kanker te behandelen stimuleert het immuunsysteem van de patiënt om kankercellen te vernietigen. Dit kan het leven van sommige patiënten redden, maar anderen kunnen resistent zijn tegen de therapie, last hebben van de bijwerkingen, en moeten dan hoge kosten betalen zonder er de vruchten van te plukken. Door op celniveau de respons op immuuntherapie te onderzoeken effenen onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie de weg naar een meer gepersonaliseerde kankerbehandeling.
Als wetenschapsantropoloog observeert Massimiliano Simons een aantal robotici in Darmstadt om te achterhalen wat robots ons kunnen vertellen over de mens.
In 2019 overleden 1,27 miljoen mensen aan infecties met antibioticaresistente bacteriën, blijkt uit een nieuwe studie. Daarmee eiste antibioticaresistentie minstens een even grote dodentol als malaria en HIV.
Astma is een complexe ziekte. Meerdere triggers en ontstekingsroutes dragen bij aan de vele verschillende symptomen. Onderzoekers van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek doen al jaren onderzoek naar een aantal eiwitten om te begrijpen waarom bepaalde stoffen allergische reacties veroorzaken. En ze zijn succesvol geweest: ze hebben een eeuwenoud mysterie met kristallen gekraakt en er zijn veelbelovende nieuwe astmatherapieën in ontwikkeling.
De basisbehoeften van het kind spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van persoonlijkheidsmoeilijkheden later in het volwassen leven. Dat is één van de uitgangspunten van de Schematherapie van Jeffrey Young. Maar wat is schematherapie precies? En op welke manier spelen die basisbehoeften dan een rol?
Artificiële intelligentie overtreft de gemiddelde patholoog om de diagnose van prostaatkanker te stellen. Maar samen presteren ze nog beter.
Een belangrijk uitgangspunt in de biologie is wellicht fout: niet alleen natuurlijke selectie beslist waar mutaties optreden. Door bepaalde genen stabieler te maken, heeft ook de epigenetica daar invloed op.