Deze vrouwtjesapen worden sneller vruchtbaar als nieuwe en jonge mannetjes de leiding overnemen
Primatenvrouwtjes haasten zich om zo snel mogelijk vruchtbaar te worden wanneer nieuwe mannetjes de leiding overnemen, wijst nieuw onderzoek uit.
Primatenvrouwtjes haasten zich om zo snel mogelijk vruchtbaar te worden wanneer nieuwe mannetjes de leiding overnemen, wijst nieuw onderzoek uit.
Als mensen zijn wij sociale dieren. Wij hebben er nood aan om ons verbonden te voelen met anderen. Wanneer we ons niet verbonden voelen met anderen of meer geïsoleerd zijn van anderen dan kan er het pijnlijke gevoel van eenzaamheid ontstaan.
Sinds de coronacrisis viert de wetenschapscommunicatie hoogtij: nog nooit kwamen zoveel experts aan bod in duidingsprogramma’s, talkshows en panelgesprekken. Dit jaar loofden de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie de Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie uit aan de bekendste onder hen. Marc Van Ranst: ‘Ik verbaas me erover hoezeer de virologische geletterdheid onder de bevolking is toegenomen.’
De herfst is in het land. De bomen verkleuren en het wordt stilaan kouder. De komende dagen is er ’s nachts en ’s ochtends ook steeds kans op mist. Maar waarom ontstaat er vaak mist in de herfst, en wat is mist precies? Weerexpert Samuel Helsen van NoodweerBenelux legt het uit.
Naarmate het aantal covidpatiënten toeneemt, moeten ziekenhuizen een aantal bedden vrijhouden om hen te kunnen opnemen. Daarvoor moeten ze andere behandelingen uitstellen, ook kankerbehandelingen. Maar kan dat zomaar?
De typische geur van een verse regenbui is afkomstig van geosmine, een molecule dat geproduceerd wordt door bodembacteriën. Doctoraatsonderzoeker Eveline Vriens en Professor Joleen Masschelein van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie leggen uit waarom ze dit doen.
Tegen 2050 zullen we defecte organen in ons lichaam vervangen door in het lab gekweekte weefsels. ‘Organoïden produceren wordt een industrieel proces als een ander.’
Het is zover: het wordt snel donker, het is heel wat kouder, en overal liggen hoopjes gekleurde bladeren op de grond. Love it or hate it, één ding is zeker: de winter is op komst. En dat voelen de bomen ook aankomen. Maar hoe weten ze precies dat het tijd is om hun bladeren af te werpen? En waarom doen ze dat eigenlijk?
Wiskunde en fysica zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wiskunde speelt in veel meer domeinen een belangrijke rol, merkt blogger Hannelore Prinsen op: 'Net zoals met mensen die verliefd zijn, zie ik het gezicht van de wiskunde overal verschijnen'.
Vastendiëten zijn tegenwoordig een echte hype. Vooral het 16:8-dieet, waarbij je slechts gedurende 8 uur mag eten, is populair. In boeken wordt het aangeprezen als een gemakkelijke manier om van die overtollige kilo’s af te geraken. Onterecht, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Online les en minder sociale contacten: het studentenleven is voor velen drastisch veranderd. Resulteren die veranderingen daadwerkelijk in stress en andere psychische klachten onder studenten, zoals blijkt uit een Frans onderzoek? 'Het is belangrijk dat universiteiten aandacht besteden aan de weerbaarheid en mentale gezondheid van studenten.'
Om de zoveel dagen ‘een ziekenhuis erbij’ is véél minder dramatisch dan ‘een verdubbeling van het aantal opnames’. Ook wiskundige Dirk Huylebrouck legt het risico van exponentiële groei nog eens uit.
In 2025 leveren de resterende Belgische kernreactors hun laatste elektriciteit. Dat was tenminste de bedoeling. Om zeker te zijn van elektriciteitsbevoorrading, besloot de regering onlangs om de twee jongste kernreactors - Doel 4 en Tihange 3 - tien jaar langer in gebruik houden. Oudere reactors zullen tot nader order wel worden afgebroken. Maar hoe doe je dat, een kerncentrale ontmantelen?
Het internationaal ruimtestation International Space Station (ISS) is op 2 november twintig jaar bemand. Wat heeft het bereikt en hoe ziet de toekomst eruit?
In 2008 installeerden we de allereerste windturbine voor onze kust. Intussen dekken een vierhonderdtal offshore windturbines tien procent van de totale elektriciteitsbehoefte in België. Het is de bedoeling om dat aandeel tegen 2026 te verdubbelen. Pieter Mathys (UGent en OWI) en Pieter Jan Jordaens (Sirris en OWI) blikken vooruit op de toekomst van deze razendsnel ontwikkelende sector.
Een genetische studie op prehistorische honden laat zien dat er meer dan 11.000 jaar geleden al minstens vijf verschillende hondentypes waren.
De ‘loslopende’ planeet was waarschijnlijk kleiner dan de aarde.
Spinnen kunnen horen zonder oren en inktvissen kunnen proeven zonder te eten. Dat zijn de opmerkelijke bevindingen uit twee nieuwe onderzoeken.