Horen zonder oren, proeven zonder te eten
Spinnen kunnen horen zonder oren en inktvissen kunnen proeven zonder te eten. Dat zijn de opmerkelijke bevindingen uit twee nieuwe onderzoeken.
Spinnen kunnen horen zonder oren en inktvissen kunnen proeven zonder te eten. Dat zijn de opmerkelijke bevindingen uit twee nieuwe onderzoeken.
Meer dan de helft van de patiënten die met covid of met een ander ernstig probleem op de intensieve zorgafdeling heeft gelegen, kampt achteraf met fysieke, psychische en cognitieve problemen.
In de strijd tegen klimaatverandering zoeken wetenschappers naar manieren om broeikasgassen af te breken. Eén veelbelovende piste is excitatie. Wat dat is en hoe dat precies werkt, legt scheikundige Kristof Bal (UAntwerpen) je uit aan de hand van een ... notenkraker.
Hoe een volstrekt banaal getal eerst de aandacht trok van fans van sciencefiction en fantasy ... en toen ook van de wiskundigen.
Waarom is deze mijlpaal in young adult-fictie meer dan twintig jaar na datum nog steeds zo populair?
NASA verzamelt momenteel stalen van asteroïde Bennu vanop 335 miljoen kilometer afstand. De operatie wordt volledig autonoom uitgevoerd, zonder menselijke aanwezigheid op het terrein.
Plastic afval is om te zetten in waterstof met behulp van microgolven. Die methode is sneller en energiezuiniger dan bestaande manieren om waterstof te produceren, aldus Engels onderzoek.
Als je 's nachts bij een heldere hemel naar boven kijkt, kan je heel wat zien: sterren, planeten, meteoren, kometen, maar soms ook... een snel bewegend lichtpuntje. Is het een vliegtuig, of misschien wel een satelliet? Jasmine Dirkx, educatief medewerker bij Cosmodrome, geeft het antwoord in dit filmpje.
Elektrische stimulatie van bepaalde hersengebieden lijkt te helpen tegen tinnitus.
Het coronavirus zou weleens permanent kunnen rondwaren als gevolg van superspreading events.
Je geconcentreerd verdiepen in de laatste wetenschappelijke doorbraken? Leer bij, wees verwonderd en vind de nodige focus met de magazines van Eos Wetenschap. Om kennis te maken kies je voor een mini-abonnement op Eos of Eos Psyche&Brein.
Rond de polen van de maan ligt mogelijk twee keer meer water opgeslagen dan tot nu toe werd aangenomen.
Vroeg ingrijpen is de beste manier om zowel de nadelige effecten van de coronamaatregelen als die van de epidemie zelf te beperken. Hoe zit dat? Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers legt het principe van exponentiële groei nog eens uit aan de hand van een inspirational quote.
Een dodelijke schimmel decimeert wereldwijd kikker- en salamanderpopulaties. Gentse onderzoekers ontdekten dat er ook minder agressieve varianten van de schimmel voorkomen die als een soort vaccin lijken te werken.
Het onderzoek naar exoplaneten vertrekt steevast vanuit ons aardse standpunt. Sterrenkundigen Kaltenegger en Pepper wisselen van perspectief. Ze zoeken naar dichtbijstaande sterren van waaruit je met onze opsporingstechnieken de aarde zou kunnen ontdekken.
Het Europese Parlement stemt over een nieuw Europees landbouwbeleid. Een poging van de Europese Commissie om het beleid te vergroenen, en zo biodiversiteitsverlies te stoppen, dreigt te mislukken. Wat momenteel op tafel ligt, is onvoldoende om het tij te keren.
Wist je dat testosteron vogels beter doet zingen? En dat jij die kennis ook kan aanwenden om betere presentaties te geven? Hoe dat werkt, legt Jasmien Orije (Universiteit Antwerpen) je in dit filmpje uit.
Data mining, machine learning, digital twins. Het zijn mooie woorden, maar wat betekenen ze concreet voor patiënten? Stappen we een wereld binnen waarin we van kop tot teen worden gemonitord en geanalyseerd? Experts Johan Decruyenaere (UZ Gent) en Peter Peumans (imec) aanschouwen de evoluties, trends én uitdagingen in de gezondheidszorg.