Risicozones voor tekenbeten
Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op een website. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme.
Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op een website. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme.
Erg spectaculair ziet het er niet uit, maar toch is dit ons allereerste bewegende kleurenbeeld van Pluto.
Wereldkampioenen stilzitten en meesters in camouflage: wandelende takken. Als entomologen de tropische wouden van Zuidoost-Azië intrekken, keren ze met tientallen nieuwe soorten terug.
De degenkrab is samen met de coelacant een schoolboekvoorbeeld van een 'levend fossiel', een organisme dat amper verschilt van miljoenen jaren oude fossielen. Maar schijn bedriegt.
DNA-analyses van olifantendrollen en ivoor kunnen helpen in de strijd tegen stropers.
Niet enkel de stroming van het water bepaalt waar op de oceaan drijvende zaden en vruchten terechtkomen. Ook de wind speelt een rol.
Vergeleken met de jaren 1980 zwemt er minder vis in de Waddenzee, al zijn er grote verschillen tussen soorten onderling. Een link wordt gelegd met verlies aan goed leefgebied.
Bestaat er een optimale frequentie voor seks?
De kleine komeetlander Philae wordt heel voorzichtig weer aan het werk gezet. Maar voordat het zover is zal de lander, die afgelopen zaterdag na zeven maanden uit zijn ‘winterslaap’ kwam, grondig worden getest.
Een diabetesmedicijn vermindert het hongergevoel. Dat biedt mogelijkheden voor de behandeling van overgewicht.
Onderzoekers aan Case Western Reserve University (Ohio, VS) menen een grote stap gezet te hebben richting een pil die ervoor zorgt dat weefsel sneller herstelt.
Deze week is het exact tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte finaal werd verslagen in Waterloo. Al staat hij vandaag bekend als een legendarisch krijgsheer, toch maakte hij doorheen zijn militaire carrière een aantal cruciale fouten.
Natuur op school geeft het geheugen en de focus van kinderen een boost.
Het brein van sociale insecten is beduidend kleiner dan dat van eenzaten. Een opvallende vaststelling, want bij mensen - en vele andere diersoorten - geldt net het omgekeerde.
Vandaag houdt de WHO een crisisvergadering over de Mers-uitbraak in Zuid-Korea. De voorbije drie weken raakten daar al 154 mensen besmet met het virus. Wat is Mers eigenlijk?
De genoomanalyse van ruim honderd mensen uit de bronstijd werpt nieuw licht op onze kennis over onze verre voorouders in Europa.
Wat extra testosteron maakt ons minder angstig. Mogelijk kan het hormoon gebruikt worden voor de behandeling van sociale angst en depressie.
Nachtvlinders zijn perfect aangepast om bij weinig licht complexe bewegingen uit te voeren. Een mooi voorbeeld voor toekomstige drones.