Oranje licht maakt slim
Oranje licht activeert de hersengebieden die instaan voor alertheid, uitvoerende functies en emoties. Het fotopigment melanopsine speelt hierin een belangrijke rol.
Oranje licht activeert de hersengebieden die instaan voor alertheid, uitvoerende functies en emoties. Het fotopigment melanopsine speelt hierin een belangrijke rol.
De eerste dieren gaven de oceaan zuurstof, en niet andersom.
In de dierenwereld schreeuwt een felle huidskleur: eet me niet op, ik ben giftig! Ook sommige niet-giftige dieren maken er gebruik van door hun giftige tegenhangers te imiteren. Maar op de evolutionaire weg ernaartoe gaat het soms mis, blijkt uit een studie.
De grootvader van de rock lanceert een muziekspeler met een betere klank dan de mp3's die het gros van de online muziekplatforms beheersen. Daar hoort wat technische uitleg bij.
Een perkamenten oorkonde uit 1292, afkomstig uit Gent, is boven water gekomen in de Radboud Universiteit Nijmegen. Hoe het waardevolle document daar geraakt is, blijft een raadsel.
Britse onderzoekers hebben een computervirus ontwikkeld dat zich onopgemerkt via wifi-netwerken verspreidt.
Vrijdag 14 maart is het weer pi-dag. En ook dit jaar gaat deze wiskundige feestdag niet onopgemerkt voorbij dankzij wiskundige Dirk Huylebrouck, alias ‘Professor Pi’.
Duitse onderzoekers hebben zaal 600 van het Neurenbergse gerechtsgebouw digitaal gedocumenteerd, om de historische rechtszaal weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen.
Deze cyborg-drummer heeft met zijn armprothese een streepje voor.
Een bloedtest kan met ruim 90 procent nauwkeurigheid voorspellen of een gezonde persoon binnen de drie jaar de ziekte van Alzheimer krijgt of niet.
Nederlandse wetenschappers hebben in de atmosfeer vier nieuwe gassen ontdekt die de ozonlaag aantasten.
Amerikaanse onderzoekers beweren dat de oer-indianen wellicht enkele duizenden jaren op de landbrug doorbrachten alvorens verder te migreren naar Noord-Amerika.
Historische feiten heb je in alle formaten, en het is soms merkwaardig om vast te stellen hoe sommige sprekende details een eeuw na de feiten nog steeds worden doorverteld. En daar dragen wij graag ons steentje aan bij.
Dat de herdenking van de Groote Oorlog in aantocht is, valt onmogelijk te negeren. Historica Sophie De Schaepdrijver was even in het land ter gelegenheid van de heruitgave van haar standaardwerk over de oorlog. Een prima gelegenheid om onze kijk op WO I uit te diepen.
De handel in bedreigde soorten wordt al veertig jaar gereguleerd door de organisatie CITES. Maar die botst op limieten.
Onderzoekers hebben met zendertjes het migratiepatroon van babyschildpadden blootgelegd. Het was tot nu toe onduidelijk waar ze precies uithingen.
De plant berberis kan zijn eigen zaadje afstoten om de strijd met een parasiet te winnen. Een vorm van complex gedrag, zeggen Duitse wetenschappers.
Bewoners net buiten de no-gozone rond de nucleaire site van Fukushima hebben na de kernramp niet méér straling ondergaan dan normaal.