Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Waarschuwing uit het verleden
430.000 jaar geleden ontplofte een meteoriet boven Antarctica. Onderzoek naar dit soort historische explosies kan helpen de impact van toekomstige meteorieten te beperken.
Overgewicht, de vergeten epidemie
Covid-19 treft mensen met overgewicht en obesitas bovengemiddeld hard. Kan de coronacrisis dienen als hefboom om die andere epidemie eindelijk eens doortastend aan te pakken? De oplossingen zijn bekend, maar doortastend beleid bleef tot dusver uit. ‘Dit probleem wordt al veel te lang niet serieus genomen.’
Gaat corona ondergronds?
Nieuwe varianten van het coronavirus SARS-CoV-2 zijn in staat ratten en muizen te infecteren. Kunnen die een reservoir vormen vanwaaruit het virus nu en dan opnieuw overspringt naar de mens? Antwerpse virologen houden de vinger aan de rattenpols.
De broze beloftes van herstellende boeren
Kunnen we de klimaatopwarming temperen door koolstof op te slaan in landbouwgrond? Herstellende of ‘regeneratieve’ landbouw doet veel goeds, maar voor het klimaat is het een druppel op een hete plaat.
Exoten komen via de stadspoort
Planten uit warmere streken voelen zich prima thuis in onze steden. Van daaruit kunnen ze het buitengebied koloniseren.
‘Voor de wetenschap is het experiment geslaagd’
De Belgische robot Patania II, die het potentieel van diepzeemijnbouw onderzoekt, is vastgelopen op de zeebodem. Intussen lopen de eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar de impact van diepzeemijnbouw binnen.
Diepzeemijnbouw, een noodzakelijk kwaad?
Op de bodem van de oceaan liggen voor energietransitie belangrijke metalen zoals kobalt en nikkel voor het rapen. Maar de impact van diepzeemijnbouw op de biodiversiteit is nog onduidelijk. ‘Dit kan misschien helpen om een nog veel groter probleem – de klimaatverandering – af te wenden.’
Schelpen onthullen klimaat op mensenmaat
Door schelpen te analyseren reconstrueert Niels de Winter hoe de temperatuur miljoenen jaren geleden schommelde doorheen het jaar. Dat laat toe om de impact van klimaatverandering op temperatuursextremen beter te voorspellen.
Een lablek, niet zo gek?
Ruim een jaar na het begin van de coronapandemie is de precieze oorsprong van SARS-CoV-2 nog niet bekend. Kan het virus dan toch uit een lab zijn ontsnapt? Het lijkt sommige experts op zijn minst een grondig onderzoek waard.