Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Oorsprong pandemie blijft een mysterie
Dat SARS-CoV-2 via een ander dier vanuit vleermuizen in de mens is beland, is volgens een rapport in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie de meeste plausibele piste. Maar hoe dat precies is gegaan, blijft onduidelijk.
Rups snoert plant de mond
Sommige rupsen zijn in staat de ‘hulpkreten’ die planten slaken in de kiem te smoren. Zo richten ze nog meer schade aan.
Schimmels sturen koolstofopslag
Extra CO2 in de lucht kan ervoor zorgen dat ecosystemen meer koolstof opslaan. Maar meer koolstofopslag boven de grond, gaat soms ten koste van opslag onder de grond. Ondergrondse schimmels spelen een cruciale rol bij dat proces, dat tot een overschatting van de opslagcapaciteit kan leiden.
Antarctica smelt: de kust is niet veilig
De Antarctische ijskap verliest in steeds sneller tempo ijs. Worden op de zuidpool bepaalde kantelpunten overschreden, dan lijkt een metershoge zeespiegelstijging onvermijdelijk. De vraag is: hoe snel zal dat gaan en waar liggen die kritieke drempels?
Waar of niet waar: delen maar
Op sociale media delen we vaak fake news zonder goed na te denken over het waarheidsgehalte. Een duwtje in de rug kan helpen beter keuzes te maken, al lijkt de impact van zo’n maatregel beperkt.
Ode aan het vaccin
In een nieuw boek gaan Marleen Finoulst en Wietse Wiels dieper in op terugkerende vragen en mythes over vaccins.
Kweekvlees kan concurreren met kip
De milieu-impact van kweekvlees is lager dan die van rundvlees. Bij gebruik van hernieuwbare energie kan ze ook onder die van varkens- en kippenvlees duiken. Alleen plantaardige eiwitten zijn niet te kloppen.
'Biotech is Godzilla'
Met een nieuw rapport serveren de Europese groene partijen plantenveredeling met technieken zoals crispr-cas af als een dure, potentieel gevaarlijke tijdverspilling. Eos-redacteur Dieter De Cleene vindt dat erg jammer.
Oogverblindend staaltje evolutie
Het gif van spuwende cobra’s kreeg een andere samenstelling zodat het meer in de ogen prikt. Dat evolutionaire kunstje vond plaats bij drie groepen, onafhankelijk van elkaar.