Dieter De Cleene
Dieter De Cleene schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Meest behandelde onderwerpen:
Covid-19 is goede reclame voor de wetenschap
In de coronacrisis maken ‘de wetenschap’ en de wetenschappers een goede beurt. Het succes van de virologen straalt ook af op hun collega’s in andere domeinen. Dat blijkt uit de Wetenschapsbarometer, een jaarlijkse enquête die peilt naar het vertrouwen en de interesse in wetenschap.
Computer zegt ‘heggenmus’: detectie-apps presteren wonderbaarlijk goed én verrassend slecht
Vergeet de veldgids. Beginnende vogelaars en andere natuurliefhebbers kunnen tegenwoordig rekenen op apps die geluiden en foto’s herkennen.
Eten na corona
De coronacrisis schudde ons voedselsysteem flink door elkaar. Hét moment om de geglobaliseerde, industriële landbouw aan te pakken, volgens sommigen. Worden ecologisch en lokaal het nieuwe normaal?
‘Hoopgevend’ maar nog grote vragen
Het Pfizer-vaccin tegen covid-19 lijkt voor negentig procent effectief. Maar belangrijke vragen over de aard en duur van de bescherming blijven nog onbeantwoord.
Slim natuurherstel bevordert biodiversiteit en klimaat
Door 15 procent van de landbouwgrond terug te geven, kunnen we het verwachte uitsterven van soorten met 60 procent reduceren én 300 miljard ton CO2 opslaan.
Zo sloop je een kerncentrale
In 2025 leveren de resterende Belgische kernreactors hun laatste elektriciteit. Dat was tenminste de bedoeling. Om zeker te zijn van elektriciteitsbevoorrading, besloot de regering onlangs om de twee jongste kernreactors - Doel 4 en Tihange 3 - tien jaar langer in gebruik houden. Oudere reactors zullen tot nader order wel worden afgebroken. Maar hoe doe je dat, een kerncentrale ontmantelen?
Van kikkerkiller tot ‘vaccin’: schimmel die amfibieën uitroeit is niet altijd even vijandig
Een dodelijke schimmel decimeert wereldwijd kikker- en salamanderpopulaties. Gentse onderzoekers ontdekten dat er ook minder agressieve varianten van de schimmel voorkomen die als een soort vaccin lijken te werken.
'Biodiversiteit zal blijven achteruit boeren'
Het Europese Parlement stemt over een nieuw Europees landbouwbeleid. Een poging van de Europese Commissie om het beleid te vergroenen, en zo biodiversiteitsverlies te stoppen, dreigt te mislukken. Wat momenteel op tafel ligt, is onvoldoende om het tij te keren.
‘Groene’ kunstmest stapje dichterbij
Belgische wetenschappers stellen een proces voor om kunstmest te produceren zonder CO2-uitstoot.