Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Microben in schaamhaar slachtoffer kunnen dader ontmaskeren
De bacteriepopulaties die in iemands schaamhaar leven, kunnen dienen om daders van een seksueel geweldsdelict op te sporen.
Mens speelt al 350.000 jaar met vuur
De ontdekking van vuurstenen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de mensheid. Nieuw archeologisch onderzoek wijst uit dat de mens zo'n 350.000 jaar geleden voor het eerst vuurstenen gebruikte.
"Beloningsgen" doet rokers meer roken, en niet-rokers meer eten
Een variant in het nicotine-receptorgen zorgt bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.
Geluidsgolven verlichten pijn
Ultrageluid kan de ernstige pijn verlichten van kankerpatiënten met uitzaaiingen in de botten.
‘Escape from Alcatraz’ dan toch geslaagd?
Enkele Nederlanders maakten een digitale simulatie van de beroemde Alcatraz-ontsnapping. Ze besluiten dat de drie ontsnapte gevangenis misschien toch de kust bereikt hebben.
‘Migraine is geen ziekte, maar een hersenstoornis’
Wie migraine heeft, is eigenlijk niet ziek. Het gaat om een verstoord pijnsysteem in de hersenen, zegt neuroloog Koen Paemeleire van de Universiteit Gent.
Sara Vicca wint Eos Pipet 2014
Biologe Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen wint de Eos Pipet 2014 voor haar onderzoek naar de koolstofopslag in bossen. Jelle Hofman kreeg de publieksprijs voor zijn citizen science project "Airbezen".
Oceaanwater niet afkomstig van kometen
Mogelijk komt het water op aarde toch niet van kometen, maar van asteroïden. Dat besluiten onderzoekers na een studie van het water op komeet 67P.
269.000 ton plastic in de oceaan
Er drijven naar schatting 5,25 biljoen plasticdeeltjes in de oceanen.