Eos-redactie
Met Eos verspreiden we de wetenschappen door ze in een vlot begrijpbare taal te vertalen naar het grote publiek. Via magazines, websites, apps en nieuwsbrieven bereiken we meer dan een half miljoen mensen.
Meest behandelde onderwerpen:
Perkament als reservoir voor historisch DNA
Historische perkamenten hebben ons meer te vertellen dan alleen wat erop geschreven staat.
Waarom mannen vrienden nodig hebben
Sterke vriendschapsbanden wapenen je tegen stress. Dat gebeurt ook in de natuur, toonden wetenschappers van de Universiteit van Göttingen aan.
Actiever bruin vet voorkomt obesitas
Bruin vetweefsel stimuleren, helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.
Positief effect tweetaligheid mogelijk overdreven
Studies die de positieve effecten van tweetaligheid in twijfel trekken, worden minder vaak gepubliceerd dan studies die die positieve effecten bevestigen.
Belgische doorbraak in diabetesonderzoek
Een Belgisch onderzoeksteam heeft achterhaald dat het immuunsysteem van onze darmen de aanmaak van vetweefsel stimuleert. Door een bepaald eiwit op non-actief te zetten, kunnen artsen mogelijk de ontwikkeling van diabetes tegengaan.
De afstandsbediening van de sidderaal
Wetenschappers ontrafelen hoe de sidderaal zijn prooi vindt en vangt.
Antarctica krijgt het warm onder de voeten
De zeeën in het westen van Antarctica worden warmer. Daardoor smelten gletsjers sneller, met mogelijk een ernstige zeespiegelstijging tot gevolg.
Darmflora kan beschermen tegen malaria
Onze bacteriële darmflora biedt een natuurlijke bescherming tegen malaria. Dat hebben Portugese wetenschappers ontdekt bij muizen.
Ook Homo erectus was handige harry
Nederlands onderzoek in Indonesië wijst uit dat de Homo sapiens niet de enige mensachtige was die schelpen gebruikte als werktuigen.